«Πινγκ πονγκ» ευθυνών για το έγκλημα στην ανατολική Αττική

«Πινγκ πονγκ» ευθυνών για το έγκλημα στην ανατολική Αττική02.08.2018Παρασκήνιο

Ομολογία-σοκ από σύμβουλο της Δούρου: Κάηκαν τόσοι άνθρωποι γιατί, αντί εκκένωσης, εφαρμόστηκε «άτακτη φυγή»

Oι ευθύνες μεταξύ των προσώπων που κατείχαν θέσεις «κλειδιά» την ημέρα της φονικής φωτιάς στην ανατολική Αττική γίνονται μπαλάκι. Από τις καταθέσεις που έχει ήδη στα χέρια της η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, η οποία χειρίζεται την έρευνα, φαίνεται να αναδεικνύεται η συγκεκριμένη παράμετρος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι χθες, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα προχώρησε

σε ομολογία-σοκ για έλλειψη συντονισμού.

Η περιφερειακή σύμβουλος, η οποία τη μοιραία ημέρα, 23 Ιουλίου, ήταν εκείνη που αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, κατά τη διάρκεια της δίωρης κατάθεσής της φέρεται ότι ρίχνει στην Πυροσβεστική ευθύνες για την αδυναμία έγκαιρης εκκένωσης και κάνει λόγο για λανθασμένο συντονισμό και έλλειψη ενημέρωσης.

Η κυρία Τσούπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε πως ουδέποτε δόθηκε εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών. Μάλιστα, φέρεται ότι ανέφερε πως είναι άλλο πράγμα η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο «η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών», κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν έγινε ποτέ. Η μάρτυρας εμφανίζεται να ξεκαθάρισε ενώπιον της εισαγγελέως ότι η εισήγηση για εκκένωση πρέπει να γίνει από την Πυροσβεστική στον δήμαρχο, διευκρινίζοντας πως εκ του νόμου ο δήμος και η περιφέρεια επεμβαίνουν μόνο όταν δεν υπάρχει φωτιά στον συγκεκριμένο χώρο.

Προφορική ενημέρωση

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, στις 18.10 το μοιραίο απόγευμα η Πυροσβεστική ενημέρωσε προφορικά ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος στον Νέο Βουτζά, κάτι που δεν γινόταν γιατί ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι τόνισε πως η ίδια ενημερώθηκε στο συντονιστικό στις 8 το βράδυ ότι είχε φτάσει η φωτιά στην παραλία στο Μάτι.

Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο, έγινε συζήτηση με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής Χαράλαμπο Χιόνη και κανείς δεν ενημέρωσε. Είναι ενδεικτικό του αλαλούμ που επικρατούσε ότι η μάρτυρας εμφανίζεται να ανέφερε ότι η ενημέρωση που είχαν ήταν πως η φωτιά πήγαινε στη Διώνη, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μάρτυρας υπογράμμισε πως έστειλαν μήνυμα σε όλους τους αρμοδίους για το συντονιστικό, ωστόσο έλειπε η Πυροσβεστική. Η συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται ότι ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε στις 20.20.

Αλλη μια αποκάλυψη ότι ήξεραν για νεκρούς το βράδυ της 23ης Ιουλίου

Τη μάταιη προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών να διαψεύσουν -πολλές φορές με αστεία επιχειρήματα- ότι υπήρχαν πληροφορίες για νεκρούς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του συντονιστικού της κυβέρνησης για τη φωτιά στο Μάτι το βράδυ της «μαύρης» Δευτέρας στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ήρθε χθες να ανατρέψει ακόμη μία αποκάλυψη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε ότι το έξι μηνών βρέφος που έχασε τη ζωή του από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι έφτασε στο Παίδων «Αγία Σοφία» λίγο μετά τις 10 το βράδυ. Την καταγγελία επιβεβαίωσε και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Δημοσθένης Κωνσταντόπουλος.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε χθες ότι το οικόπεδο στο οποίο βρήκαν τον θάνατο 27 άτομα στο Μάτι ήταν «διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου». «Το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας» είπε χαρακτηριστικά. Χθες ταυτοποιήθηκαν άλλα πέντε άτομα από τις σορούς που είχαν μεταφερθεί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81. Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων, τα οποία κατέληξαν νοσηλευόμενα σε νοσοκομεία της Αττικής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ταυτοποιημένων νεκρών στους 85. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παραμένει ως αγνοούμενο ακόμα ένα άτομο, ενώ από την αρχή είχαν δηλωθεί συνολικά από οικείους τους ως αγνοούμενοι 84 άνθρωποι.

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι δύο γυναίκες είχαν δηλωθεί με δύο ονόματα, δηλαδή το πατρικό τους και του συζύγου τους. Συνεπώς οι δηλωθέντες ως αγνοούμενοι οριστικά πλέον είναι 82. Οι έρευνες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και κάποιων τελευταίων δειγμάτων που έχουν απομείνει στο νεκροτομείο. Οι Αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για τον έναν που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα και δεν αποκλείεται κάποια από τα τελευταία δείγματα να ανήκουν σε ήδη ταυτοποιημένους νεκρούς. Ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με την Πυροσβεστική, θα εξαντληθούν όλες οι έρευνες για την περίπτωση που μπορεί να υπάρχει και άλλος νεκρός ο οποίος δεν έχει δηλωθεί μέχρι στιγμής από κάποιους οικείους του, ενδεχόμενο το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει μικρές πιθανότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα