«Εφυγε» ο πνευματικός των κληρικών

«Εφυγε» ο πνευματικός των κληρικών02.08.2018Ρεπορτάζ

Εκοιμήθη στα 74 του ο π. Γαβριήλ Τσάφος, μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, που τροφοδότησε την Εκκλησία με ιερείς

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Θλίψη στους εκκλησιαστικούς κύκλους προκάλεσε η είδηση της κοίμησης του π. Γαβριήλ Τσάφου χθες, σε ηλικία 74 ετών. Επρόκειτο για μια σημαντική εκκλησιαστική φυσιογνωμία, μια σεβάσμια σύγχρονη μορφή της Εκκλησίας και σημείο αναφοράς για εκατοντάδες ιερείς και τις οικογένειές τους. Διακόνησε ως εφημέριος από το 1974 στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στην πλατεία Καραμανλάκη, που αποτελεί τόπο

μαρτυρίου της αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Πνευματικό παιδί του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, ο μακαριστός π. Γαβριήλ είχε δείξει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τη βαθιά του πνευματικότητα. Ηταν ιδιαίτερα ταπεινός και ουδέποτε επιδίωξε την εκκλησιαστική εξέλιξη και τα αξιώματα, παρά τις πιέσεις που του ασκούσαν. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80, με επίκεντρο το εκκλησάκι που μαρτύρησε η αγία Φιλοθέη, ο π. Γαβριήλ έγινε ο ίδιος σημείο αναφοράς, κυρίως ως ο πνευματικός των κληρικών.

Ηταν ιδιαίτερος. Ανθρωπος της αγάπης, αθόρυβος, χαμογελαστός, με τεράστιο έργο. Δεν έχανε την ευκαιρία να μιλάει για την καταγωγή του από τη Μικρασία. Μιλούσε απλά από καρδιάς χωρίς λόγους ακαδημαϊκούς. Με τη γνήσια πνευματική του κλίση, τον μειλίχιο και απλό λόγο του που, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν, ήταν βαθιά λαϊκός μετέτρεψε από τη δεκαετία του 1980 και εξής το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα σε κέντρο «εναλλακτικής» πνευματικότητας κυρίως για νέους.

Ο π. Γαβριήλ ήταν προσωπικός εξομολόγος για εκατοντάδες νέες και νέους από κάθε περιοχή του λεκανοπεδίου, αλλά και έξω από τα όρια της Αττικής.
Οσοι πήγαιναν στις συγκεντρώσεις και τις εξομολογήσεις διηγούνται ότι δεν θύμιζαν σε τίποτα την κλασική εξομολόγηση, ενώ από τις νεανικές συντροφιές που οργάνωνε δημιουργήθηκαν πολλά ζευγάρια που έκαναν οικογένειες.

Μάλιστα, ο π. Γαβριήλ θεωρείται ότι δημιούργησε ένα ισχυρό και πολύ παραγωγικό «φυτώριο» εκκλησιαστικών στελεχών, μια και αρκετά από τα νέα ζευγάρια που πάντρεψε ο ίδιος έγιναν ιερατικές οικογένειες. Ηταν τόσο πολλοί οι ιερείς που συμμαρτύρησε ο ίδιος ο π. Γαβριήλ τη χειροτονία τους, ώστε να θεωρείται ο βασικός τροφοδότης έγγαμων κληρικών για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών τα τελευταία 30 χρόνια, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι πολλοί κληρικοί που είναι πνευματικά του παιδιά επανδρώνουν και άλλες μητροπόλεις ανά την Ελλάδα.

Στον Ωρωπό

Δημιούργησε το Κέντρο Νεότητος του Αγίου Ανδρέα στο Μήλεσι Ωρωπού.

Μάλιστα, η οργάνωση του κέντρου λένε ότι έγινε σε ένα βράδυ, προκειμένου να μην προλάβει να αντιδράσει ο -τότε- μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας Μπεζενίτης που δεν έβλεπε με καλό μάτι τα ησυχαστήρια. Το Κέντρο Νεότητας αποτελεί το σημερινό Μοναστήρι της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, όπου σήμερα στις 11 θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η ταφή του π. Γαβριήλ Τσάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα