Χαλκιδική: Οι ουρές της ντροπής λόγω φαναριών

Χαλκιδική: Οι ουρές της ντροπής λόγω φαναριών20.08.2018Περιφέρεια

Δύο σηματοδότες σε Γερακινή και Νικήτη είναι η πηγή της αγανάκτησης των τουριστών. Οι καταγγελίες και η πρόταση της δημοτικής Αρχής

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Απίστευτη ταλαιπωρία, κίνηση, χαμηλές ταχύτητες, κόρνες, μποτιλιαρισμένα οχήματα και ουρές... χιλιομέτρων συνέθεταν το σκηνικό για άλλη μια φορά στη Χαλκιδική το περασμένο Σαββατοκύριακο. Χιλιάδες τουρίστες έμειναν επί ώρες αιχμάλωτοι στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας της απουσίας έργων υποδομής, τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει

εδώ και χρόνια. Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, δεν γίνονται ούτε τα βασικά, «όπως είναι η ρύθμιση των φαναριών για τη βελτίωση της κυκλοφορίας».

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στον βασικό οδικό άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική, αλλά και εντός οικισμών και χωριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Νικήτης το φανάρι που λειτουργεί δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και ουρές χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας Γιάννη Τζίτζιο, το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, όπως και η ρύθμιση του φαναριού, υπάγονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ). Αν και ο δήμος έχει εκπονήσει μελέτη που προβλέπει την κατάργηση του φαναριού και τη δημιουργία τεσσάρων κυκλικών κόμβων και την έχει καταθέσει στις υπηρεσίες της ΠΚΜ έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Η χρηματοδότηση, μάλιστα, του έργου, ύψους 8.000.000 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη, σύμφωνα με τον κ. Τζίτζιο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Κομφούζιο δημιουργείται και στη διασταύρωση Νικήτης - Αγίου Νικολάου και Νέου Μαρμαρά, όπου ο δήμος έχει προτείνει στην ΠΚΜ την κατάργηση της κάθετης διασταύρωσης και τη δημιουργία κυκλικής. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται κάθε καλοκαίρι και στο φανάρι της Γερακινής, αφού μόλις και μετά βίας κάθε φορά που ανάβει πράσινο περνούν τρία οχήματα, με τους επισκέπτες να ζητούν αλλαγή στον χρονισμό έτσι ώστε να αποφεύγονται οι «απίστευτες καθυστερήσεις», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα