Επτά ώρες ανηφόρα και διανυκτέρευση στην κορυφή του Αθωνα για τρεις νέους

Επτά ώρες ανηφόρα και διανυκτέρευση στην κορυφή του Αθωνα για τρεις νέους05.09.2018Πρόσωπα

Προσκύνησαν τον σταυρό στα 2.033 μ. βλέποντας κάτω τη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη

Τρεις τριαντάρηδες από τη Θεσσαλονίκη περπάτησαν περίπου επτά ώρες και ανέβηκαν στο πιο ψηλό σημείο του Αγίου Ορους, την κορυφή του Αθωνα, για να έρθουν πιο κοντά στον Θεό, να προσκυνήσουν τον τεράστιο σιδερένιο σταυρό που δεσπόζει στα 2.033 μέτρα ύψος και

να θαυμάσουν το μοναδικό ξημέρωμα, έχοντας ολοκάθαρα στο οπτικό πεδίο τους την Καβάλα, τη Λήμνο, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Γιάννης Κουτής, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Χριστόφορος Λαϊνάκης έκαναν πραγματικότητα ένα από τα όνειρά τους. Βρέθηκαν μέσα σε λίγες ώρες από τη θάλασσα στην κορυφή του Αγίου Ορους. Σκαρφάλωσαν στο ιερό βουνό, πέρασαν μέσα από το δάσος, είδαν δεκάδες ιερές μονές στο διάβα τους και συνομίλησαν με μοναχούς.

Οπως αναφέρει ο κ. Κουτής στη «δημοκρατία», πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία. «Μας είπαν ότι το Αγιο Ορος είναι το δεύτερο βουνό σε όλον τον κόσμο μετά το όρος Σινά που η κορυφή του βρίσκεται τόσο κοντά σε θάλασσα. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, από τη θάλασσα, εκεί όπου μας άφησε το καραβάκι και βρεθήκαμε στα 2.033 μέτρα. Ηταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μας» εξηγεί. Σημειώνεται ότι η κορυφή κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Αγιορειτών, αφού θεωρούν ότι ενώνει τον ουρανό και τη γη.

Οι τρεις νέοι ξεκίνησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη Χαλκιδική. Από εκεί με το καράβι έφτασαν, με ενδιάμεσο σταθμό τη Δάφνη, στο λιμανάκι της Σκήτης της Αγίας Αννας. Ανηφόρισαν στην Παναγία, εκκλησία με χώρο που χρησιμεύει ως καταφύγιο ανάγκης. Επειτα από ανηφόρα και περπάτημα δυόμισι ωρών βρέθηκαν στο παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ακριβώς κάτω από τον σιδερένιο σταυρό που φημολογείται ότι τοποθετήθηκε εκεί το 1897. Κοιμήθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας πίσω από έναν μεγάλο βράχο, για να «κόβει» ο ισχυρός αέρας, ξύπνησαν με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου και προσκύνησαν τον σταυρό, αισθανόμενοι ευλογημένοι που ο Θεός τούς αξίωσε να φτάσουν στην «Αγία Κορυφή».

Βαγγ. Στολάκης

Keywords
Αναζητήσεις
χριστοφοροσ λαινακησ
Τυχαία Θέματα