Από δις ισόβια, κρίθηκε αθώος!

Από δις ισόβια, κρίθηκε αθώος!09.05.2018Αστυνομικά

Οργή για την απαλλαγή κατηγορουμένου που συμμετείχε στην εκτέλεση των δύο αστυνομικών της ΔΙΑΣ στον Ρέντη

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Την οργή των συγγενών των δύο αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που δολοφονήθηκαν τον Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη προκάλεσε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αθωώσει τον έναν από τους κατηγορουμένους για άμεση συνέργεια στις ανθρωποκτονίες.

«Σκότωσαν

τα παιδιά μας... Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;» φώναξαν οι συγγενείς των αδικοχαμένων αστυνομικών Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη, απευθυνόμενοι στους δικαστές που έκριναν ότι ο κατηγορούμενος Γιώργος Εμερτζίδης, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια για το διπλό φονικό, δεν ευθύνεται για τα μοιραία πυρά που γάζωσαν τους νεαρούς ενώ βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας.

Οι οικογένειες των θυμάτων, που περίμεναν με αγωνία την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ύστερα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε περίπου τρία χρόνια, αντέδρασαν έντονα και στα αιτήματα των κατηγορουμένων για αναγνώριση ελαφρυντικών. «Ποια ελαφρυντικά τούς αναγνωρίζετε; Είναι δολοφόνοι...» διαμαρτυρήθηκαν, αλλά οι τόνοι έπεσαν όταν οι δικαστές απέρριψαν τα σχετικά αιτήματα, υιοθετώντας και την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία έκανε λόγο για προσβολή στη μνήμη των νεκρών. «Με αποτροπιασμό ζητώ να μη χορηγηθούν ελαφρυντικά» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε ως φυσικούς αυτουργούς των δολοφονιών τους Ιωάννη Σαββίδη και Ανδρέα Ποφίδη και τους επέβαλε δις ισόβια και 66 χρόνια κάθειρξη, καθώς τους έκρινε ένοχους και για έξι απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών. Ο κατηγορούμενος Ιωάννης Σαββίδης στο άκουσμα της απόφασης απευθύνθηκε στο δικαστήριο φωνάζοντας: «Ντροπή σας, πρέπει να έχετε τύψεις».

Ο Γιώργος Εμερτζίδης, ο οποίος αθωώθηκε για το διπλό φονικό, κρίθηκε ένοχος μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών. Μάλιστα, σύντομα θα είναι ελεύθερος, καθώς έχει εκτίσει την ποινή του και μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη αλλά και την ευγνωμοσύνη της οικογένειάς του προς τον πρόεδρο και τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου που τον απήλλαξε, αλλά και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, που θα περάσουν τα επόμενα χρόνια της ζωής τους με τον πόνο για την απώλεια των παιδιών τους. Στους υπόλοιπους εννέα κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές από 2 έως 8 έτη, ενώ στην υπόθεση της δολοφονίας των αστυνομικών φέρεται ότι εμπλέκεται και τέταρτο πρόσωπο, το οποίο φυγοδικεί, και η δικογραφία έχει διαχωριστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα