Καμπανάκι για τους χάρτες του «NATURA 2000» που «επικυρώνουν» την ελληνικότητα των Ιμίων

Καμπανάκι για τους χάρτες του «NATURA 2000» που «επικυρώνουν» την ελληνικότητα των Ιμίων09.05.2018Παρασκήνιο

Ενα βρόμικο και ύπουλο σχέδιο έχει εκπονήσει η Αγκυρα, με στόχο να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και σε Εβρο

Και αυτό δεν είναι άλλο από τη στοχοποίηση του «Δικτύου NATURA 2000»,

που έχει κατοχυρώσει σταδιακά από το 1994, μέσω εγκεκριμένων από την Ε.Ε. χαρτών, τόσο τα ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα στις δύο περιοχές που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης έχει αποστείλει δύο ενημερωτικά σημειώματα για το «Δίκτυο NATURA 2000» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων καθώς και στους υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και σε βουλευτές κρούοντας το καμπανάκι για τα σχέδια των Τούρκων, αλλά και επισημαίνοντας τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Μεταξύ άλλων στα σημειώματα επισημαίνεται:

«Ο προσδιορισμός ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα σε συνδυασμό με την απεικόνιση στους χάρτες NATURA 2000 έχει στηριχτεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 1994-2000, αλλά και μετά το 2000, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από συγκεκριμένες Κοινοτικές Οδηγίες.

Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι το “Δίκτυο NATURA 2000” κατοχυρώνει συνδυαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Εβρο, γιατί αυτές οι προστατευόμενες περιοχές απεικονίζονται και επικυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο NATURA 2000 και κατ’ επέκταση στους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, και προστατεύονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Η Τουρκία (σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών της) θα εντείνει την προκλητική προσπάθειά της να αμφισβητήσει και να “γκριζάρει” το ελληνικό status των περιοχών και στο Αιγαίο και στον Εβρο.

Η εγρήγορση, η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητα της Ελλάδας απαιτεί κοινό σχέδιο, συνεργασία και κοινή δράση όλων των φορέων της Πολιτείας και της κοινωνίας. Το “Δίκτυο NATURA 2000” είναι πολύ κρίσιμο και εξόχως χρήσιμο για την Ελλάδα τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θράκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα