Απαξίωσαν εισαγγελείς και στοιχεία

Απαξίωσαν εισαγγελείς και στοιχεία23.03.2018Παρασκήνιο

Σε άθλιες συνθήκες και χωρίς υποστήριξη το ψάξιμο των φοροφυγάδων! Εγιναν κουρελόχαρτα 600 σημαντικές υποθέσεις

Μέρος 3ο

Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου
Ντίνα Ιωακειμίδου

Στα τέλη του 2010 παραδίδεται στο ελληνικό κράτος η περιώνυμη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία περιλαμβάνει 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα με λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2014, και

ενώ ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου έχει ήδη εγκατασταθεί στα γραφεία του ΣΔΟΕ, στο ειδικό τμήμα, μόλις τέσσερις υποθέσεις έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, ενώ οι λίστες στο ενδιάμεσο, όπως και τα αρχεία, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται μετά και την άρση του τραπεζικού απορρήτου το 2011.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκαν να εργαστούν οι οικονομικοί εισαγγελείς για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής περιγράφονται ως επιεικώς απαράδεκτες. Απαξίωση, αποστέρηση βασικών εργαλείων και παρεμπόδιση του έργου τους, προκειμένου να μην παραχθεί αποτέλεσμα. Ο Π. Αθανασίου καλείται αυτήν την περίοδο να εργαστεί και να αποκαλύψει το μεγάλο οικονομικό έγκλημα σε έναν χώρο όπου δεν υπάρχουν ούτε καρέκλες, ούτε γραφεία, ούτε υπολογιστές, ούτε καν ένας άνθρωπος της πληροφορικής για να επεξεργαστεί ηλεκτρονικά τις λίστες. Ούτε ελεγκτές.

Αναπάντητες παραμένουν δε οι επίμονες εκκλήσεις του οικονομικού εισαγγελέα για την επιτακτική ανάγκη ενοποίησης όλων των αρχείων και των λιστών και την ενίσχυση της υπηρεσίας με έμπειρο προσωπικό. Εν τέλει, η υπηρεσία στελεχώνεται τύποις. Με τη διαφορά όμως, όπως επισημαίνουν παράγοντες εκείνης της περιόδου, ότι το προσωπικό και οι ελεγκτές που καταφθάνουν φέρουν στην πλειονότητά τους το στίγμα του επίορκου και του αναποτελεσματικού.

Ο οικονομικός εισαγγελέας επιμένει στις μάχες του στα μετόπισθεν και αποστέλλει τις υποθέσεις στις εφορίες. Πρόκειται εξάλλου για έναν από τους πλέον μάχιμους δικαστικούς λειτουργούς, ο οποίος χειρίστηκε εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις, όπως τις έρευνες για τη Siemens, για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard, για το αντιπυραυλικό σύστημα ΤΟΡ-Μ1 κ.ά. Το 2015, οπότε αναλαμβάνει ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ο Π. Δάνης, προχωρά ταχύτατα στην εκπόνηση, όπως αναφέραμε και στο χθεσινό δημοσίευμά μας, του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του διάσπαρτου υλικού 1.270.047 μοναδικών ΑΦΜ για το χρονικό διάστημα 2000-2014.

«Εφυγαν» 350 δισ. €

Η ολιγομελής ομάδα που συγκροτείται δουλεύει πυρετωδώς και παράγει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο πλούτος που έχει μετοικήσει παρανόμως από τη χώρα προκαλεί ζάλη, καθώς μόνο μέχρι το 2008 υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο είναι το ελληνικό χρέος. Την ίδια ώρα, στο ΣΔΟΕ παλεύουν με 39.000 μεγάλες υποθέσεις που, σημειωτέον, εκάστη εξ αυτών περιλαμβάνει εκατοντάδες διαφορετικούς ΑΦΜ.

Και έρχεται η ώρα της επικύρωσης του τρίτου Μνημονίου, στο οποίο με συνοπτικές διαδικασίες ορίζεται η μεταφορά 3.500 υποθέσεων στη ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), η οποία λίγο μετά μετεξελίχθηκε σε ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Και όταν λέμε 3.500 υποθέσεις, αναφερόμαστε αποκλειστικά σε ΑΦΜ. Μεταφέρεται δηλαδή κυριολεκτικά το... τίποτα.

Χωρίς κριτήρια για το ποιες θα περιθωριοποιηθούν και ποιες θα μπουν άμεσα στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ενώ 36.000 άλλες υποθέσεις μένουν στο ΣΔΟΕ. Ομως το ΣΔΟΕ έχει πλέον χάσει εντελώς το δικαίωμα φορολογικού και τελωνειακού ελέγχου.
Το ΣΔΟΕ το έχουν, εν ολίγοις, ξεδοντιάσει εντελώς. Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί η πλήρης απαξίωσή του, με ρύθμιση που πέρασε στο τρίτο Μνημόνιο, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, 600 σοβαρές υποθέσεις που είχαν ήδη διαβιβαστεί από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ και οι οποίες παρήγαγαν όλα τα έννομα αποτελέσματα, δηλαδή τον καταλογισμό του φόρου, χαρακτηρίζονται απλά πληροφοριακά δελτία.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι 600 αυτές μείζονος σημασίας υποθέσεις πλέον είναι κουρελόχαρτα, καθώς οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Οτι χάθηκαν περισσότερα από 150.000.000 €.

Το πάρε δώσε των εγγράφων από τους «ελεγκτές» και οι παραγραφές!

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο Π. Δάνης αποστέλλει αγωνιώδες εμπιστευτικό έγγραφο προς το οικονομικό επιτελείο και την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Β. Θάνου, στο οποίο επισημαίνει:

«Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση και εν τέλει διάλυση της πλέον νευραλγικής υπηρεσίας του υπ. Οικονομικών και στην παταγώδη αποτυχία του εγχειρήματος ενοποίησης των ελεγκτικών υπηρεσιών, εγείροντας ταυτόχρονα θέμα προθέσεων των εισηγητών των εν λόγω διατάξεων για τις οποίες ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη της υπηρεσίας. Εστω και τώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η τροποποίηση του ν. 4336-2015 (τρίτο Μνημόνιο) και η υπαγωγή του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ με διατήρηση όλων των αρμοδιοτήτων του. Με την υλοποίηση αυτής της πρότασης επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων ο άμεσος καταλογισμός φόρων σε 600 τουλάχιστον υποθέσεις που αφορούν σε άρση τραπεζικού απορρήτου... Σε κάθε άλλη περίπτωση παραμένουν στο ΣΔΟΕ πάνω από 35.000 υποθέσεις που δεν μπορούν νόμιμα να ελεγχθούν, καθόσον δεν έχει πλέον σχετική αρμοδιότητα ελέγχου, με συνέπεια τη βέβαιη και ανεπανόρθωτη βλάβη του Δημοσίου...»

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «από τις 39.000 σοβαρές φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις οι 11.670 παραγράφονται στα τέλη του 2015, οι 2.555 αφορούν σε εισαγγελικές παραγγελίες, οι 6.635 αφορούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και οι 5.346 υποθέσεις σε επεξεργασία κατασχεμένων... Πολλές από τις ανωτέρω εισαγγελικές παραγγελίες αφορούν στη διενέργεια μεγάλου αριθμού προκαταρκτικών εξετάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μείζονος σημασίας και απαιτούν τον έλεγχο χιλιάδων έως και δεκάδων χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων (ΑΦΜ)», ενώ προειδοποιεί πως «η παράταση δυνατότητας ελέγχου χρήσεων χρήσεων 2000-2009 έχει επιτευχθεί με την έκδοση εντολών ελέγχου, εισαγγελικών παραγγελιών κ.λπ... ως εκ τούτου η ακύρωση εντολών ελέγχου και η έκδοση νέων θα προκαλέσει την άμεση παραγραφή των χρήσεων αυτών...».

Επίσης, ενημερώνει πως η καταγραφή και μεταφορά των υποθέσεων στη ΓΓΔΕ δεν μπορεί να περιλαμβάνει κριτήρια όπως συντελεστές βαρύτητας και πιθανή εισπραξιμότητα εσόδων, «καθόσον αυτά συναρτώνται από την ολοκλήρωση της έρευνας των υποθέσεων αυτών...».
Είναι βέβαιο, καταλήγει, «πως για ικανότατο χρονικό διάστημα οι ελεγκτικές υπηρεσίες αντί να ασχολούνται με τον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων θα καταδυναστεύονται με την παράδοση - παραλαβή». Και επιβεβαιώθηκε και στα δύο. Οι υποθέσεις παραγράφηκαν και στο ΣΔΟΕ ακόμη παραδίδουν...

Keywords
Τυχαία Θέματα