Αυστριακός τύπος για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Κύπρο

«Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την προηγούμενη νύχτα με οξύτητα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τη διαφορά ως προς τις έρευνες για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο και τις εδαφικές διενέξεις στο Αιγαίο», τόνιζε σε σημερινά δελτία ειδήσεών της, αλλά και σε σχετική είδηση στην ιστοσελίδα της, η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με την είδηση, οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων διακηρύττουν την «πλήρη αλληλεγγύη» τους με την Ελλάδα και την Κύπρο

και απαιτούν «επειγόντως» από την Τουρκία «να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο», όπως επίσης ζητούν από την 'Αγκυρα την εξομάλυνση της σχέσης της με την Κύπρο.

Στην είδηση αναφερόταν πως, λίγο πριν από τη Συνάντηση Κορυφής με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν (σ.σ. στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας), οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οξύνει σαφώς τον τόνο απέναντι στην 'Αγκυρα.

Σύμφωνα με την αυστριακή ραδιοφωνία, με την κατηγορία για «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», οι ηγέτες της ΕΕ παραπέμπουν στην τουρκική τακτική στις διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο. Τον Φεβρουάριο ένα τουρκικό σκάφος περιπολίας είχε εμβολίσει ελληνικό πλοίο. Ένα περαιτέρω σημείο αντιπαράθεσης είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου μπροστά από τις ακτές της Κύπρου, όπου πλοία του τουρκικού ναυτικού είχαν σταματήσει τον Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων, ένα σκάφος του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα