Σοκ στις φτωχές περιοχές!

Σοκ στις φτωχές περιοχές!23.03.2018Άρθρα

Παράνοια με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που θα φέρουν αύξηση σε τέλη και ΕΝΦΙΑ

Αναλυτικά: Πού θα ανέβουν και πού θα μειωθούν οι τιμές. Στο 60% της χώρας θα υπάρξουν επιβαρύνσεις έως και 30%. Τι ανακοίνωσε χθες η Παπανάτσιου

Η Θέση μας: Το πρότυπο Παπαμελετίου

Διαβάστε επίσης:

►«Στήνουν» κατηγορία κατασκοπίας για τους δύο «ομήρους»►Πειραιώς Σεραφείμ: «Φέρονται με μίσος στην Ορθοδοξία»►Η Επανάσταση άρχισε στην Αγία Λαύρα►«Εξοικονομώ»: Διπλασιασμός
των πόρων εκ των υστέρων►Σκάνδαλο! Η Βουλή ψηφίζει προστασία των κομμάτων από τις τράπεζες►Οι αστυνομικοί θα υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους!►Ωρα μηδέν για το ποδόσφαιρο! Ορατό περισσότερο από ποτέ το ενδεχόμενο Grexit των ομάδων μας►Η δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για μη επιστροφή των αναδρομικών

Ομολογία Παπανάτσιου για τις νέες αντικειμενικές: Εξι από τις δέκα ζώνες θα υποστούν μεγάλη επιβάρυνση

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο 60% των ζωνών εισηγείται στο υπουργείο Οικονομικών το ειδικό σώμα των εντεταλμένων εκτιμητών, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών να καταγράφονται στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές, και περισσότερες μειώσεις σε περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών, προκειμένου να προσαρμοστούν στις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμία μεταβολή.

Το ψηφιακό σύστημα λειτουργεί

Αναλυτικότερα, η υφυπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή της σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών». Παράλληλα, επισήμανε την παρανόηση που υπάρχει σχετικά με την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές.

Οπως εξήγησε η ίδια, «υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές». Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν, όπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών, ότι «σε ένα 60% (σε 6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών οι οποίες εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (σε 2.300 ζώνες) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μεγάλη μείωση παρατηρείται στη δυτική Μακεδονία, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. «Πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών» διευκρίνισε η υφυπουργός. Αντίθετα, ανέφερε ότι «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές, προκειμένου σε ετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε: «Νομίζω ότι θα υπολογιστεί με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», διευκρινίζοντας ότι «με μια πρώτη ανάλυση είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

Πού θα φτάσουν οι νέες τιμές και σε ποιες περιοχές

Υστερα από μία δεκαετία κατάρρευσης της κτηματαγοράς, με τις τιμές των διαμερισμάτων να έχουν υποχωρήσει ακόμη και πάνω από 45%, οι προτάσεις των εκτιμητών για τις αντικειμενικές αξίες διαμορφώνουν έναν νέο χάρτη, με τιμές ακινήτων πάνω στις οποίες θα πατάει η Εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα.

Οι... ειδικοί έβγαλαν τα συμπεράσματά τους για την εμπορική εικόνα της αγοράς ακινήτων μελετώντας συμβόλαια αγοραπωλησιών, αγγελίες, στοιχεία από το διαδίκτυο και από μεσιτικά γραφεία. Η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής δείχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:

• Αυξήσεις στις λαϊκές συνοικίες: Στις λεγόμενες φθηνές ή λαϊκές περιοχές, όπως το Πέραμα, η Ελευσίνα, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και η Νίκαια, όπου συναντάμε τιμές ζώνης της τάξης των 600 και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20%-30%. Η ελάχιστη τιμή ζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανατροπές προς τα πάνω σε περισσότερους από 70 δήμους και οικισμούς στην Αττική, όπως οι Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ιλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρος, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνας, Αχαρνές, Βαρνάβας, Γραμματικό, Κάλαμος, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Σκάλα Ωρωπού, Πολυδένδρι, Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Μέγαρα, Κινέτα, Πάχη Μεγάρων, Νέα Πέραμος και Φυλή. Μια αύξηση των τιμών θα ανεβάσει και τους φόρους μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές) και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.

• Αυξήσεις σε νησιά και περιοχές «φιλέτα». Μεγάλες αυξήσεις ακόμη και πάνω από 40% προτείνουν οι εκτιμητές για τιμές ζώνης σε νησιά των Κυκλάδων με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, στην Κρήτη αλλά και σε περιοχές «φιλέτα» της Αττικής, που προσελκύουν επενδύσεις στον χώρο του real estate, όπως ο Λαιμός της Βουλιαγμένης και η Γλυφάδα. Ειδικά στον Λαιμό οι εκτιμητές προτείνουν η τιμή ζώνης από 8.800 ευρώ το τ.μ. να εκτιναχθεί στα 13.000 ευρώ. Ακόμη πιο ακριβός γίνεται ο ακριβότερος δρόμος του λεκανοπεδίου, η Ηρώδου Αττικού, με τους ειδικούς να εισηγούνται την αύξηση της τιμής ζώνης από 8.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 11.000 ευρώ το τ.μ. Για μία από τις μεσαίες ζώνες της Γλυφάδας, όπου η τιμή της είναι σήμερα 2.250 ευρώ, υπάρχει πρόταση να αυξηθεί στα 2.300 ευρώ.

• Σε κεντρικές συνοικίες, όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα και το Μετς, που έχουν πάρει τα πάνω τους την τελευταία διετία λόγω του φαινομένου Airbnb, αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Αντίθετα, στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, όπως η Πατησίων, η Κυψέλη και η Αχαρνών, όπου οι κάτοικοι βίωσαν σκληρότερα την κρίση και την έντονη παρουσία των μεταναστών, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με τις τιμές της αγοράς να κινούνται ακόμα και κάτω από τα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιοχές αυτές οι εκτιμητές εισηγούνται τιμές ζώνης σε επίπεδα κάτω των 1.000 ευρώ το τ.μ.

• Στους περισσότερους δήμους του λεκανοπεδίου. Στις περισσότερες περιοχές οι εκτιμητές εισηγούνται μικρές αυξομειώσεις της τάξης του 10%-15%. Σε αυτές ανήκουν κυρίως τα μεσαία προάστια της Αττικής, όπως το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι και η Ηλιούπολη.

• Στα ακριβά προάστια, όπως η Εκάλη, το Ψυχικό και η Φιλοθέη, προβλέπονται μειώσεις που δεν θα υπερβαίνουν το 20%-25% και ενδεχομένως πολλοί φορολογούμενοι δεν θα δουν μεγάλες διαφορές στα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα