Οι τροϊκανοί απαιτούν ενέχυρο τα «ασημικά»

Οι τροϊκανοί απαιτούν ενέχυρο τα «ασημικά»23.03.2018Πρόσωπα

Ο ESM θα προσθέσει το Υπερταμείο ως συμβαλλόμενο στο 3ο Μνημόνιο! Την Τρίτη εκταμιεύονται τα 5,7 δισ.

Στην τροποποίηση της δανειακής σύμβασης του τρίτου Μνημονίου, ώστε να προστεθεί το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - ΕΕΣΥΠ) ως συμβαλλόμενο μέρος, θα προχωρήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός

Σταθερότητας (ESM) την προσεχή Τρίτη, παράλληλα με την εκταμίευση της δόσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε από την τρίτη αξιολόγηση. Με την αλλαγή αυτή γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η δημόσια περιουσία που έχει μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο αποτελεί ουσιαστικά ενέχυρο για την αποπληρωμή του δανείου του ESM προς την Ελλάδα.

Παρότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από την ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι πιστωτές εξακολουθούν να εφαρμόζουν κατά γράμμα το σχέδιό του, που προέβλεπε ότι τα «φιλέτα» των ακινήτων και των συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς θα χρησιμεύσουν ως εγγύηση για να εξοφληθεί το χρέος. Μάλιστα, είχε απαιτήσει να αντληθούν έσοδα συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις σε βάθος 30-35 ετών, ώστε το 75% να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή χρέους και το 25% για επενδύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την απαίτηση του δόκτορος Σόιμπλε τον Αύγουστο του 2015 και έβαλε την υπογραφή της στο τρίτο Μνημόνιο. Η σύμβαση, όμως, δεν υπεγράφη από το Υπερταμείο, γιατί δεν είχε ακόμα ιδρυθεί. Οι δανειστές φρόντισαν να... διορθωθεί η παράλειψη αυτή τώρα, πέντε μήνες πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ESM, η ΕΕΣΥΠ θα αναλάβει «διάφορες υποχρεώσεις» στο πλαίσιο της τροποποίησης της δανειακής σύμβασης, οι οποίες ωστόσο δεν διευκρινίζονται στην ανακοίνωση. Το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα αποφασίσει, επίσης, την Τρίτη την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, καθώς τα εθνικά Κοινοβούλια της ευρωζώνης έδωσαν την έγκρισή τους για να προχωρήσει η διαδικασία. Από το παραπάνω ποσό 3,3 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, 500.000.000 ευρώ για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και 1,9 δισ. ευρώ για το «μαξιλάρι» διαθεσίμων.

Το τελευταίο 1 δισ. ευρώ από τη δανειακή δόση της τρίτης αξιολόγησης θα εκταμιευτεί το διάστημα 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, ακόμα και τμηματικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Ο ESM προειδοποιεί πως, αν δεν αξιοποιηθούν τα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μπορεί ακόμα και να απαιτήσει την επιστροφή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα