Ανω κάτω η ΝΔ για το μυστικό ραντεβού Σπυράκη με Ζάεφ!

Ανω κάτω η ΝΔ για το μυστικό ραντεβού Σπυράκη με Ζάεφ!03.10.2018ΝΔ

► Επιβεβαίωσε και η ίδια τη συνάντηση με αστείες δικαιολογίες: «Βρεθήκαμε τυχαία για... καφέ»
► Πολλαπλώς εκτεθειμένη η «πράσινη» Μαρία
► Πόσο ακόμη θα την ανέχεται ο Κυριάκος;

Aνω κάτω είναι η Ν.Δ. μετά τις αποκαλύψεις της «FAZ» ότι η -«διπλοθεσίτισσα»- Μαρία Σπυράκη είχε δύο συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ ως απεσταλμένη του Κυριάκου

Μητσοτάκη. Ο εκνευρισμός και η αμηχανία κυριαρχούσαν χθες στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις πληροφορίες να θέλουν την κυρία Σπυράκη, που εξελίσσεται σε βαρίδι για τη Ν.Δ., να είναι σε έξαλλη κατάσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρισκόταν σε περιοδεία στη Σάμο, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα που έχει προκαλέσει σάλο, αν και το Μοσχάτο κάλυψε (αναγκαστικά) την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος. Στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς άλλοι αποδέχονται τις εξηγήσεις που έδωσε η κυρία Σπυράκη και άλλοι όχι.

Πάντως, το κλίμα είναι πολύ βαρύ για την ίδια, καθώς η συνολική παρουσία της έως τώρα έχει αποδειχθεί περισσότερο βλαπτική παρά ωφέλιμη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση οι νέες αποκαλύψεις για τις μυστικές επαφές της προερχόμενης από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ Μ. Σπυράκη αποτελούν σοβαρό πλήγμα με αντίκτυπο σε ολόκληρη τη Νέα Δημοκρατία.

Πανικός

Η ίδια σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της επιβεβαίωσε μία συνάντηση με τον Ζάεφ και διέψευσε τη δεύτερη. Ωστόσο, στον πανικό της μπέρδεψε τις ημερομηνίες.

Η «FAZ» δεν αναφέρει ως ημερομηνία της δεύτερης συνάντησής της με τον Ζάεφ τις 19 Μαΐου, αλλά σημειώνει ότι τότε έγινε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της χώρας να επισημαίνει ότι είχε προηγηθεί και νέα συνάντηση με την εκπρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.

Η κυρία Σπυράκη, που συνεχίζει να διατηρεί παράλληλα με το αξίωμα της εκπροσώπου Τύπου και την παχυλά αμειβόμενη θέση τής ευρωβουλευτού, αρνείται ότι ενήργησε ως «απεσταλμένη» του κ. Μητσοτάκη και υποστήριξε ότι η συνάντησή της με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό έγινε τυχαία, δίνοντας διαφορετική εκδοχή από όσα δημοσιοποιήθηκαν για το περιεχόμενο της συνομιλίας: «Επρόκειτο για μια δημόσια συνάντηση. Πήγα να πάρω καφέ δίπλα στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες και βρεθήκαμε με τον κ. Ζάεφ. Μιλήσαμε για τέσσερα πέντε λεπτά. Με ρώτησε ποια στάση θα κρατήσουμε, του είπα ότι έχουμε πληροφορίες από τον Τύπο, και από την εικόνα που διαμορφώνουμε θα καταψηφίσουμε τον συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια λέξη, “λυπάμαι”, εκ μέρους του Ζάεφ». Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ανέφερε ότι «γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».

Η Ν.Δ. παρείχε κάλυψη στην κυρία Σπυράκη, παραπέμποντας στην πρόσφατη ομιλία της στη Βουλή της ΠΓΔΜ, όπου η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της διαφωνεί και θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Ν.Δ. λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο» τονίζει το Μοσχάτο.

Ο Νίκος Δένδιας στήριξε τη Μ. Σπυράκη, λέγοντας ότι «τοποθετήθηκε και είπε ότι μετέφερε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας». Αντίθετα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης «άδειασε» τη «γαλάζια» εκπρόσωπο, τονίζοντας ότι το ραντεβού με τον Ζάεφ «εγώ θα το είχα δημοσιοποιήσει. Από άποψη τακτικής θα ήταν προτιμότερο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ενώ η Ν.Δ., με αφορμή τα πρακτικά των συσκέψεων στα Σκόπια, τονίζει ότι «σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα».

----

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Τελικά, η διπλοθεσίτισσα (ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου) της Ν.Δ. έχει μετατραπεί στον αδύναμο κρίκο του κόμματος. Διότι την κακή συνήθεια που είχε η Μαρία Σπυράκη να παίρνει στο... μαξιλάρι ειδήσεις ως δημοσιογράφος φαίνεται ότι τη διατήρησε και ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Αυτή τη φορά όμως το γεγονός ότι απέκρυψε τις συναντήσεις που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ δημιούργησε μεγάλο πονοκέφαλο στη Νέα Δημοκρατία. Διότι μόνο σοβαρές δεν ήταν οι δικαιολογίες που επιστράτευσε περί συνάντησης σε καφέ και συζήτηση στο πόδι για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα.

Η κυρία Σπυράκη είναι πλέον βαρίδι για την ηγεσία του κόμματος και όσο το συντομότερο απομακρυνθεί τόσο καλύτερο θα είναι για την αξιοπιστία της Ν.Δ. Εκτός αν η Μαρία του... μαξιλαριού δώσει εντολή να μη διαβάζουν δημοσιογράφοι και πολίτες και τον ξένο Τύπο...

δ

----

Μαξίμου και Κίνημα Αλλαγής θέτουν σειρά ερωτημάτων και ζητούν απαντήσεις

Εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούν κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛ., μετά τις αποκαλύψεις της FAZ για τις -άγνωστες μέχρι προχθές- συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ.

Το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνει στη Ν.Δ. τρία ερωτήματα, ζητώντας απαντήσεις. Πρώτο: «Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κυρία Σπυράκη, ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ζόραν Ζάεφ;» Δεύτερο: «Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;» Τρίτο: «Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;»

Κατά την κυβέρνηση, οι απαντήσεις που έδωσε η Μαρία Σπυράκη για μια τυχαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων αποτελούν «υπεκφυγές», με τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να επιμένουν, καλώντας την ηγεσία της Ν.Δ. να απαντήσει «γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;».

Η αποκάλυψη των επαφών Σπυράκη - Ζάεφ έδωσε την ευκαιρία στα κυβερνητικά στελέχη να περάσουν στην αντεπίθεση και να αντιστρέψουν τη σφοδρή κριτική που ασκούσε στην κυβέρνηση η Ν.Δ. για «μυστική διπλωματία». Το πρωθυπουργικό επιτελείο μιλά για «προσχηματική αντίθεση» της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών, που οφείλεται στις «δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του», ενώ κάνει λόγο για «υποκρισία, δειλία και εθνική ανευθυνότητα».

Το ερώτημα αν ισχύουν ή όχι οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου πως η κυρία Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ ότι «η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση (για το Σκοπιανό), μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν» θέτει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής, ζητώντας άμεσες και καθαρές απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη.

----

Και δεύτερη γερμανική «τορπίλη» στον Κυριάκο

Δεύτερη «τορπίλη» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους Γερμανούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εφημερίδα «FAZ» προκαλεί σάλο στο πολιτικό σκηνικό και φέρνει σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Ν.Δ., μετά τις αποκαλύψεις για τις επαφές Ζάεφ και Μαρίας Σπυράκη. Αυτό είναι το δεύτερο χτύπημα, καθώς είχε προηγηθεί πριν από μερικούς μήνες -τον Ιούνιο, συγκεκριμένα- δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν, παρά όσα δήλωνε δημοσίως, να έχει δεσμευτεί στους ξένους ότι, ως πρωθυπουργός, δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ της «FAZ» επέμενε και επικαλούνταν «δύο πηγές του Βερολίνου» που τον διαβεβαιώναν ότι η αντιπαλότητα του κ. Μητσοτάκη στις διαπραγματεύσεις Τσίπρα - Ζάεφ γινόταν για να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Μάλιστα, ήταν τέτοια η ενόχληση και η οργή του προέδρου της Ν.Δ., που στον απόηχο εκείνου του δημοσιεύματος συναντήθηκε με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, τον οποίο στο Μοσχάτο θεωρούσαν πηγή της «FAZ», και δήλωσε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα