Εμπαίζουν με τα αναδρομικά (και πάλι) τους συνταξιούχους

Εμπαίζουν με τα αναδρομικά (και πάλι) τους συνταξιούχους03.10.2018Παρασκήνιο

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Τι προβλέπει για τα αναδρομικά και την παράνομη εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλει τα αναδρομικά στους 250.000 ενστόλους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς υποδηλώνει το γεγονός ότι στο σχέδιο εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού έχει εγγραφεί δαπάνη 800.000.000

ευρώ. Αντιθέτως, καμία πρόβλεψη δεν φαίνεται να υπάρχει τόσο για φέτος όσο και για το 2019 σε σχέση με τα αναδρομικά τα οποία δικαιούνται περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου λόγω της παράνομης παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Με βάση τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού και του προσχεδίου για τον επόμενο (του 2019) η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ΣτΕ έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων που υπέστησαν με τον νόμο 4093 του 2012 χιλιάδες στελέχη αλλά και συνταξιούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πανεπιστημιακοί και δικαστικοί. Τα αναδρομικά (συνολικά 1,2 δισ. ευρώ) που αναμένεται να επιστραφούν στους δικαιούχους αυτούς (σε μία ή δύο δόσεις) κυμαίνονται από 2.665 ευρώ έως περίπου 12.805 ευρώ.

Οι γιατροί

Λιγότερο τυχεροί είναι οι γιατροί του ΕΣΥ, καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπει γι’ αυτούς την καταβολή αναδρομικών από το 2012, αλλά από τον Μάρτιο του 2018 και μετά.

Εως σήμερα η απόφαση του ΣτΕ έχει εφαρμοστεί κατά το ήμισυ. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που ψήφισε τον νόμο, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προχώρησε κατά 50% στην αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων για τους εν λόγω δικαιούχους. Το υπόλοιπο παραμένει σε εκκρεμότητα έως σήμερα. Αντιθέτως, από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019 προκύπτει ότι η κυβέρνηση κάνει ότι «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει» για τα αναδρομικά τα οποία πρέπει να επιστρέψει σε περισσότερους από 200.000 συνταξιούχους του Δημοσίου βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Το θέμα ανέδειξε με αποκλειστικό πρωτοσέλιδο η «δημοκρατία» το περασμένο Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας τη σύνοψη της διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη, με την οποία η κυβέρνηση καλείται να διακόψει άμεσα την παρακράτηση της ΕΑΣ και να επιστρέψει σε όλους τους δικαιούχους αναδρομικά από τις 10 Φεβρουαρίου του 2017 και μετά. Σημειώνεται ότι η ΕΑΣ παρακρατείται από τις συντάξεις του Δημοσίου και υπολογίζεται στο συνολικό ακαθάριστο ποσό, αφαιρουμένων των οικογενειακών επιδομάτων. Το ποσοστό της παρακράτησης κυμαίνεται από 3% για συντάξεις 1.400,01-1.700 ευρώ και έως 14% για ποσά άνω των 3.500,01 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, η παρακράτηση αρχίζει από τα περίπου 40 ευρώ τον μήνα και ξεπερνά τα 270 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, οι δικαιούχοι πρέπει να λάβουν αναδρομικά για περίπου 19 μήνες, από περίπου 800 έως και περισσότερα από 5.000 ευρώ (συνολικά η δαπάνη εκτιμάται στα 500.000.000 ευρώ).

----

«Παγωμένες» (εδώ και 27 μήνες) και οι συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Πυρά κατά του υπουργείου Εργασίας εξαπέλυσε, χθες, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), υποστηρίζοντας ότι εδώ και 27 μήνες δεν έχει εκδοθεί ούτε μια οριστική σύνταξη με τις διατάξεις της παράλληλης ασφάλισης. Για προσπάθεια παραπληροφόρησης έκανε λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δημιουργώντας ωστόσο ερωτήματα για το γεγονός ότι στην απάντηση προς το ΕΝΔΙΣΥ επαναφέρει το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, «27 μήνες από την εφαρμογή του ν. 4387/16, το υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει τρεις εγκυκλίους για την παράλληλη ασφάλιση, χωρίς όμως να έχει εκδώσει ούτε μια απόφαση συνταξιοδότησης». Στο σημείο αυτό ο συνταξιουχικός φορέας αναφέρει ότι «πάγιο αίτημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ήταν το δικαίωμα στην υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση (πέραν του ενός φορέα) ώστε να υπάρξει προσαύξηση στην πρώτη κύρια σύνταξη ή να λάβει τις συντάξεις που του αναλογούν».

Το ΕΝΔΙΣΥ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικαστικών Υπαλλήλων ζήτησαν να αρθεί η αδικία από τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στις 11 Σεπτεμβρίου 2014. Με τον νόμο Κατρούγκαλου ρυθμίστηκε το θέμα για όσους υποβάλλουν αιτήσεις με παράλληλη ασφάλιση από τις 13 Μαΐου 2016, αλλά δεν δόθηκε λύση για όσους είχαν καταθέσει αιτήματα προγενέστερα. Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, το κόστος χορήγησης δεύτερης κύριας σύνταξης ή προσαύξησης της πρώτης σύνταξης ανέρχεται στα 49.000.000 ευρώ.

Στην απάντηση του υπουργείου γίνεται λόγος για προσπάθεια παραπληροφόρησης και ότι οι συντάξεις από τον πρώτο φορέα εκδίδονται κανονικά. Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, «ο ασφαλισμένος που έχει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον έναν φορέα μπορεί, αν θεμελιώνει δικαίωμα και στον δεύτερο, να λάβει δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή προσαύξηση. Οταν δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα δεύτερης σύνταξης, η προσαύξηση δίνεται και για τα έτη που καταβλήθηκαν επιπλέον εισφορές».

Το θετικό μέτρο, σύμφωνα με το υπουργείο, «θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους πριν από τις 13 Μαΐου 2016 καθώς, μέσω του επανυπολογισμού, η σύνταξη θα προσαυξηθεί για τον παράλληλο χρόνο που δεν είχε αξιοποιηθεί (η διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε 5 έτη)». Οι απορίες προκαλούνται από την αναφορά στον επανυπολογισμό (!) των συντάξεων.

Η κυβέρνηση σε κάθε μήκος κύματος τονίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ο επανυπολογισμός και οι περικοπές σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Ομως, σε μια πρώτη ανάλυση διαφαίνεται ότι επανυπολογισμός θα γίνει, αλλά δεν θα προχωρήσουν, τουλάχιστον για έναν χρόνο, οι περικοπές.

Keywords
Τυχαία Θέματα