Αναβιώνει η θρυλική μάχη του Ρούπελ

Αναβιώνει η θρυλική μάχη του Ρούπελ02.05.2018Ρεπορτάζ

Ενα Σαββατοκύριακο πολεμικής μνήμης και τουρισμού στα βόρεια των Σερρών

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Αναβιώνει στις 12 και τις 13 Μαΐου 2018 η λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρό Ρούπελ. Η συγκίνηση θα κορυφωθεί φέτος, για τρίτη χρονιά, στο θρυλικό οχυρό στις Σέρρες, εκεί όπου θα ακουστεί άλλη μια φορά το «Οχι» του διοικητή Δουράτσου την ώρα

που θα γίνονται εκρήξεις και αεροπορικές επιθέσεις. Οσοι επισκεφτούν την περιοχή θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό σε αναπαράσταση στιγμές που γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στη Ιστορία.

Το Ρούπελ, το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δεν καταλήφθηκε, αλλά παραδόθηκε μετά τη συνθηκολόγηση, και αφού οι Γερμανοί εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη παρακάμπτοντας τα οχυρά.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σκοποί της διήμερης εκδήλωσης «Ρούπελ 1941. Η αναβίωση» (www.roupel1941.gr), με αποκορύφωμα τη 13η Μαΐου 2018 στις 11 το πρωί, είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

Το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και διοργανώνεται από τον Δήμο Σιντικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ήρωα λοχαγό Αλέξανδρο Κυριακίδη, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης.

«Επιδιώκουμε η αναβίωση να αναδειχθεί περισσότερο, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν αναβιωτές από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της διοργάνωσης Παναγιώτης Σαββίδης. Αισιόδοξος ότι οι τουρίστες και οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους περσινούς 6.000 δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της περιοχής Ανθιμος Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καταλύματα είναι ήδη sold out, ενώ αναμένονται μέχρι στιγμής 30 πούλμαν.

Εκτός από την αναβίωση της μάχης το πρωί της Κυριακής, το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει ρετρό παρέλαση με στρατιωτικά οχήματα στο Σιδηρόκαστρο, ενώ εκεί θα αναβιώσει χοροεσπερίδα του '40. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν επίσης εκθέσεις κειμηλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα