Τον Δεκέμβριο κληρώνει για τις συντάξεις!

Τον Δεκέμβριο κληρώνει για τις συντάξεις!25.09.2018Πρόσωπα

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και οι απόπειρες Τσακαλώτου να πείσει τους τροϊκανούς

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την περικοπή ή μη της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις (από τη 1/1/2019).

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, το αίτημα της ακύρωσης ή της αναβολής του μέτρου που υπέβαλε πρόσφατα η κυβέρνηση στους δανειστές δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup τη 1 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Κατά

συνέπεια, δεν πρόκειται να απασχολήσει «επίσημα» τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρέπει να γίνουν τα εξής: Η κυβέρνηση, καταρχάς, θα πρέπει να στείλει πριν από τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 με όλα τα απαραίτητα δημοσιονομικά στοιχεία που θα τεκμηριώνουν το ελληνικό αίτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει επί του θέματος και στη συνέχεια το αίτημα θα περάσει από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης πριν καταλήξει στο Εurogroup. Με δεδομένο ότι το επόμενο Εurogroup είναι νωρίς (5 Νοεμβρίου), το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου. Αλλωστε, η έκθεση της Ε.Ε. που θα αποτιμά την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Οι πολιτικές ζυμώσεις θα αρχίσουν πολύ νωρίτερα, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρεί να αναδείξει τα ελληνικά επιχειρήματα στη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα κορυφωθεί το διάστημα 12-14 Οκτωβρίου στο Μπαλί.

Η Eurostat

Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όπου και θα φανεί εάν η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών αποδέχεται τα επιχειρήματα της Ελλάδας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δηλώσει ότι το επόμενο έτος ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι της τάξης των 900.000.000 ευρώ, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ, ενώ το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του προχώρησε στην εκτίμηση ότι φέτος αναμένεται το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει το 4,2% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή έκλεισε πέρυσι. Εξαλλου, η πολιτική μάχη θα αρχίσει να γίνεται εμφανής από τον Νοέμβριο. Εως τότε και οι θεσμοί θα έχουν συλλέξει πιο πολλά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και θα έχει τελειώσει το διπλό εκλογικό «θρίλερ» στη Γερμανία, που συντηρεί προς το παρόν τους χαμηλούς τόνους όχι μόνο για το ελληνικό, αλλά και για τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα