Αγριο παιχνίδι με το αφορολόγητο!

Αγριο παιχνίδι με το αφορολόγητο!22.03.2018Παρασκήνιο

Αξιωματούχος της Ε.Ε. υποστήριξε (πάλι) ότι το ΔΝΤ εμμένει να έρθει το 2019, ενώ οι Ευρωπαίοι διαφωνούν

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Παιχνίδι με το αφορολόγητο όριο παίζουν οι δανειστές στην πλάτη των εκατομμυρίων Ελλήνων που στενάζουν από τα φορολογικά βάρη. Αξιωματούχος της Κομισιόν υποστήριξε ξανά χθες πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ) εμμένει στην απαίτησή του να μειωθεί το αφορολόγητο όριο έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από το 2019, και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά διαφωνεί με την επίσπευση του μέτρου. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές πηγές καθώς και κύκλοι του ΔΝΤ αντιτείνουν ότι το θέμα δεν έχει εξεταστεί ακόμα και ότι η σχετική συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο, αφού δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών επιχειρεί να πιέσει το ΔΝΤ, ώστε να ανοίξει τα χαρτιά του νωρίτερα και να λάβει αποφάσεις για τον ρόλο του στη χώρα μας. Παρότι ο αξιωματούχος της Κομισιόν είπε χθες ότι το Ταμείο «βιάζεται» και «θέλει να μπει στο πρόγραμμα», η γραμμή που έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ότι η Ευρώπη επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα μόνο αν αναθεωρήσει τις προβλέψεις του και συμφωνήσει για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, όμως, εξ ου και οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για την έξοδο του Ταμείου από την Ευρώπη, η οποία θα ισοδυναμεί και με έμμεση ομολογία ότι η ανάμειξη του ΔΝΤ στην ευρωζώνη ήταν αποτυχία.

Κατά τα λοιπά, ο προαναφερθείς αξιωματούχος της Κομισιόν τόνισε χθες ότι οι Βρυξέλλες δεν ευνοούν τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και ότι αυτή θα επιστρατευτεί μόνο αν η κατάσταση στις αγορές επιδεινωθεί τους επόμενους 3-4 μήνες. Χαρακτήρισε ανέφικτη τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα «κόκκινα» δάνεια, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον εκλογικό κύκλο στην Ελλάδα εξαιτίας του γεγονότος ότι «η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη» και σχολίασε καυστικά για την επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων: «Είτε τους επιλέγεις σωστά είτε ακολουθείς στα χαρτιά τους κανόνες και διορίζεις φίλους του υπουργού».

Keywords
Τυχαία Θέματα