Γερμανική κατοχή στα τρόφιμα

Γερμανική κατοχή στα τρόφιμα22.03.2018Ειδήσεις

Η Bayer εξαγοράζει τη Monsanto των τροποποιημένων γενετικά σπόρων

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer για να αποκτήσει την «αμαρτωλή» Monsanto. Το ιστορικό, αξίας 54 δισ. ευρώ, deal, που αναμένεται να δημιουργήσει

έναν επιχειρηματικό γίγαντα παραγωγής και διάθεσης φυτοφαρμάκων και σπόρων, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Πολιτικοί, περιβαλλοντολόγοι και πάνω από 1.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επικρίνει έντονα τη συνένωση των δύο εταιριών, κάνοντας λόγο για «συγχώνευση από την κόλαση». Για να καταφέρει να αποσπάσει το πράσινο φως των Βρυξελλών και να συμμορφωθεί στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, η Bayer μεταβίβασε το μέρος της εταιρίας που δραστηριοποιείτο στα αγροχημικά στην αντίπαλή της BASF.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Bayer θα κληθεί να καταβάλει στους μετόχους της Monsanto περίπου 46 δισ. ευρώ, ενώ αναλαμβάνει και τα ύψους 7,3 δισ. ευρώ χρέη της «αμαρτωλής» εταιρίας. Οι δύο εταιρίες έχουν και «παρελθόν», αφού το 1954 είχαν συνεργαστεί στην παραγωγή του «πορτοκαλί παράγοντα» που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο αμερικανικός αγροχημικός κολοσσός Monsanto έχει συγκεντρώσει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικές επικρίσεις και έχει κατηγορηθεί για «εγκλήματα κατά της φύσης», κυρίως για τη διάθεση γενετικά τροποποιημένων σπόρων και για την παραγωγή του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε να υποχωρεί μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα των κολοσσιαίων επιχειρήσεων και ενέκρινε τη συγχώνευση-μαμούθ, παρά τις αντιδράσεις.

Το ίδιο είχε κάνει και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ενέκρινε την επέκταση της αδείας χρήσης της γλυφοσάτης στην επικράτεια της Ε.Ε. για ακόμη πέντε χρόνια, παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι «πιθανότατα καρκινογόνα», αλλά και τα ψηφίσματα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που απαιτούσαν την απαγόρευσή της, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για την ανθρώπινη υγεία.

Μεταλλαγμένη μπίρα στα ποτήρια μας

Μια μεταλλαγμένη μπίρα, αλλά με γεύση που δεν διαφέρει από την κανονική, δημιούργησαν επιστήμονες του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής. Με ένα λογισμικό τροποποποίησης του DNA εισήγαγαν στη μαγιά της μπίρας γονίδια από τα φυτά της μέντας και του βασιλικού, αντικαθιστώντας τον λυκίσκο. Οι «τυφλές» γευστικές δοκιμές που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι η μεταλλαγμένη μπίρα είχε τη χαρακτηριστική γεύση του λυκίσκου. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, η ζυθοποιία θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από τον λυκίσκο, ενώ θα μπορούσε να ωφελήσει και το περιβάλλον, καθώς ο λυκίσκος χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και λιπασμάτων για την καλλιέργειά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα