Προγράμματα χωρίς το Ταμείο στα σχέδια ΕSΜ και Κομισιόν!

Προγράμματα χωρίς το Ταμείο στα σχέδια ΕSΜ και Κομισιόν!22.03.2018Παρασκήνιο

Την επόμενη μέρα στην Ευρώπη χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχεδιάζουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η Κομισιόν, όπως ανέφερε δημοσίως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η δήλωση αυτή ενισχύει

τα σενάρια περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τον ρόλο του ESM και την εμβάθυνση της Νομισματικής Ενωσης, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «καθώς το ΔΝΤ αποσύρεται, στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε μαζί με την Κομισιόν να σχεδιάζει, να διαπραγματεύεται και να παρακολουθεί τα νέα προγράμματα βοήθειας». Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο ESM θα μπορούσε να παίζει ρόλο αν καθοριστεί πλαίσιο αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών στην ευρωζώνη, στα πρότυπα του London Club.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι αυτόματες ρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, η αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων του χρέους για χώρες με προβλήματα. Ο Γερμανός τεχνοκράτης επανέλαβε ότι η πρώτη πιθανή νέα αρμοδιότητα του ESM, που εξετάζεται να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), θα είναι να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης. Ο κ. Ρέγκλινγκ πρότεινε επίσης να προβλεφθούν πιο βραχυπρόθεσμα δάνεια του ESM, «τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επενδύσεων, να ανταμείβουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή να συμβάλλουν στη μακροοοικονομική σταθεροποίηση γενικότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα