Αυτοσχεδιάζουν οι αστυνομικοί στις καταδιώξεις! Ανύπαρκτο το νομοθετικό πλαίσιο

Αυτοσχεδιάζουν οι αστυνομικοί στις καταδιώξεις! Ανύπαρκτο το νομοθετικό πλαίσιο 08.03.2018Αστυνομικά

Καταγγελίες μετά το δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Οδηγός μπήκε στο αυτοκίνητό του και έβαλε μπρος. Επιτάχυνε και κατευθύνθηκε στο αντίθετο ρεύμα αυξάνοντας την ταχύτητά του. Ακολούθησε καταδίωξη! Πέρασε σαν σίφουνας από σταθμό ελέγχου. Αστυνομικοί διέκοψαν την κυκλοφορία.

Στην προσπάθειά τους

να ανακόψουν την τρελή πορεία του οχήματος δημιουργούν φραγμό από περιπολικά, τα οποία ο οδηγός αγνόησε. Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι σκηνή από κάποια ταινία δράσης του Hollywood, αλλά συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας και καταδεικνύει ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία. Οπως καταγγέλλουν αστυνομικοί της βόρειας Ελλάδας, «στη χώρα μας δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε σε μια καταδίωξη».

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών λένε στη «δημοκρατία» ότι αν και υπάρχουν δεκάδες καταδιώξεις (που μπορεί να διαρκέσουν από λίγα μόλις λεπτά έως και ολόκληρες ώρες) σε καθημερινή βάση, στην Ελλάδα υπάρχει κενό ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δράστες.
«Εάν το περιπολικό που προπορευόταν της συγκεκριμένης καταδίωξης είχε πάνω του καρφιά και επιτρεπόταν με νόμο η χρήση τους, το περιστατικό θα είχε λήξει πολύ νωρίτερα και ενδεχομένως χωρίς να υπάρχουν θύματα» λέει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Καλευράς.



Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, είναι επιτακτική ανάγκη τα αρμόδια υπουργεία να νομοθετήσουν σχετικά με τις καταδιώξεις, αφού «ο κάθε υπάλληλος λειτουργεί όχι βάσει νόμου, αλλά βάσει προσωπικής του κρίσης».
Σε ανάλογη καταγγελία προχωρά και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεόφιλος Παπαδάκης, ο οποίος σχολιάζει στη «δημοκρατία» ότι οι διατάξεις με τις οποίες λειτουργεί το Σώμα αλλά και τα μέσα (π.χ. οχήματα) που έχει στη διάθεσή του είναι απαρχαιωμένα.

«Η Πολιτεία μάς αντιμετωπίζει ως χωροφύλακες της δεκαετίας του '70 και του '80. Πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία» αναφέρει ο κ. Παπαδάκης. Στις περιπτώσεις των καταδιώξεων υποστηρίζει ότι αυτός, αλλά και οι συνάδελφοί του «αυτοσχεδιάζουν». Οι συχνότερες καταδιώξεις στη Θεσσαλονίκη λαμβάνουν χώρα στην Εγνατία Οδό και αφορούν οδηγούς που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες.

Βαγγ. Στολάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα