Vostok: Ρωσική άσκηση με 300.000 στρατιωτικούς!

Vostok: Ρωσική άσκηση με 300.000 στρατιωτικούς!12.09.2018Ειδήσεις

Ηχηρό μήνυμα στην Ουάσινγκτον για την ενίσχυση των δεσμών Μόσχας και Πεκίνου

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Η Ρωσία ξεκίνησε χθες στην ανατολική Σιβηρία τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τη συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων του Λαϊκού

Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της Μογγολίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Ουάσινγκτον για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια Vostok-2018 θα διαρκέσουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου και η έναρξή τους συνέπεσε με τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου του Ζι Τζινγκπίνγκ, στο Βλαδιβοστόκ, κατά τη διάρκεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.
Την έναρξη των ασκήσεων ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επισημαίνοντας ότι την εποπτεία θα έχει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Κύριος στόχος των γυμνασίων είναι να ελεγχθεί το επίπεδο ετοιμότητας του στρατού κατά τον σχεδιασμό και την αναδιάταξη δυνάμεων σε μεγάλες αποστάσεις, να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του στρατού ξηράς και του πολεμικού ναυτικού, καθώς επίσης και να αποκτήσουν οι στρατιωτικοί διοικητές εμπειρίες στη διοίκηση των δυνάμεων και στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για την κλίμακα των ασκήσεων, δήλωσε: «Πρόκειται για μια συνήθη ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία είναι αναγκαία για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας μας».
Στα γυμνάσια συμμετέχουν 300.000 στρατιωτικοί, περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περίπου 36.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα, και περίπου 80 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης. Η Κίνα συμμετέχει στις ασκήσεις με 3.200 στρατιώτες και περισσότερα από 900 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άρματα μάχης.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές, η συμμετοχή της Κίνας στα ρωσικά γυμνάσια γίνεται πρώτη φορά και αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός, καθώς η χώρα για δεκαετίες θεωρούνταν από τη Ρωσία ενδεχόμενη απειλή. Την ώρα, πάντως, που στη Σιβηρία διεξάγονταν οι στρατιωτικές ασκήσεις, στη Νέα Υόρκη συνεδρίαζε -με πρωτοβουλία της Ρωσίας- το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα