Η «δημοκρατία» στα άδυτα της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου των ΗΠΑ

Η «δημοκρατία» στα άδυτα της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου των ΗΠΑ11.09.2018Ρεπορτάζ

Ενα από τα ισχυρότερα και μεγαλύτερα «όπλα» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και λίγες ημέρες!

Εριξε άγκυρα στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και τη συμμετοχή

αμερικανικών επιχειρήσεων σε αυτή. Ο λόγος για τη ναυαρχίδα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, το πλοίο «USS Mount Whitney» (LCC-20). Το πλοίο εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους για το μέγεθός του και προκαλεί δέος σε όποιον τυχερό το επισκεφθεί, αφού αυτήν τη δυνατότητα θα έχουν περίπου 200 μόλις καλεσμένοι της αμερικανικής πρεσβείας και του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι το μήκος του ξεπερνά τα 600 πόδια (περίπου 200 μέτρα), ενώ το ίδιο εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι αλλά και το κατάστρωμά του. Οι αίθουσές του είναι γεμάτες οθόνες, υπολογιστές και κεραίες.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Robert Aguilar, πρόκειται για πλοίο διοικήσεως, ελέγχου, υπολογιστών και πληροφοριών. «Ο ρόλος του είναι να ελέγχει τις επικοινωνίες, ενώ διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Εκτός από το “USS Mount Whitney” (LCC-20), σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει μόλις ένα αντίστοιχο πλοίο και αυτό βρίσκεται στην Ιαπωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Aguilar. Μπορεί να μη διαθέτει ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό, θεωρείται όμως το πλέον εξελιγμένο σκάφος διοίκησης και ελέγχου (C4I) που έχει τεθεί ποτέ σε υπηρεσία.

Ο κ. Aguilar σημείωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, σε μια τόσο σημαντική εβδομάδα για την πόλη. Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ, μια και οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα. Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Είχαμε έρθει στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου και τώρα θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη για μία εβδομάδα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την κουλτούρα του κόσμου, αλλά και με την ελληνική κουζίνα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να ισχυροποιούμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Οπως γνωρίζετε πολύ καλά, η Ελλάδα κατέχει στρατηγική θέση στη Μεσόγειο».



Το πλοίο έχει πλήρωμα 150 υπαξιωματικούς, 12 αξιωματικούς και 150 άτομα πολιτικό προσωπικό. Πήρε το όνομά του από το όρος Whitney, το ψηλότερο της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα, στην Καλιφόρνια. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1971 και έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, στη Μεσόγειο, στην Καραϊβική και στον Ινδικό. Εχει εκτόπισμα 15.000 τόνων και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων. Το 2011 ήταν το κύριο σκάφος διοικήσεως στη διεθνή επιχείρηση που είχε στηθεί κατά του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται από την Ευρώπη όταν αυτές είναι απαραίτητες. Η τελευταία συμμετοχή του συγκεκριμένου πλοίου ήταν σε μια άσκηση στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο του 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας.

Ερωτώμενος για την άποψη που έχει σχηματίσει ο ίδιος για την κατάσταση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Aguilar σημείωσε ότι το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό. «Κανένα έθνος δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του, χωρίς συμμάχους. Πόσο μάλλον τώρα που γίνονται τόσες περικοπές, ακόμη και στα χρήματα του αμερικανικού ναυτικού. Η συμμαχία μας με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και εκτιμώ ότι και το επίπεδο του ελληνικού Ναυτικού είναι παρά πολύ καλό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Aguilar.

Βαγγ. Στολάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα