Novartis: Ζητούν τώρα νέο ραντεβού με το FBI

Novartis: Ζητούν τώρα νέο ραντεβού με το FBI08.01.2019Παρασκήνιο

Επιβεβαίωση της «δημοκρατίας» για τα στοιχεία-φωτιά που αγνόησε εισαγγελέας και «καίνε» πρώην υπουργό

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Πανηγυρική δικαίωση της «δημοκρατίας» αποτελούν πληροφορίες που έφτασαν χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία από ανώτερες δικαστικές και εισαγγελικές πηγές σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα

με τα στοιχεία που φέραμε στο φως τις προηγούμενες μέρες, τον περασμένο μήνα ταξίδεψαν στη Βιένη εισαγγελείς (τρεις εισαγγελείς από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ένας εποπτεύων εισαγγελέας) προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση με Αμερικανούς ομολόγους τους. Εκεί, όπως αποκαλύψαμε, ένας εκ των εισαγγελέων αρνήθηκε να παραλάβει συντριπτικά στοιχεία, τα οποία είχε συλλέξει το FBI, σε βάρος Ελληνα πρώην υπουργού. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν την ύπαρξη ενός λογαριασμού στο εξωτερικό μέσω του οποίου έφευγαν τακτικά ποσά για να πληρώνονται έξοδα σε άλλη χώρα μέλους της οικογένειας του υπουργού.

Πρώτα απ' όλα χθες έγινε γνωστό ότι οι εισαγγελείς που ταξίδεψαν στην αυστριακή πρωτεύουσα ήταν η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης, ενώ ο εποπτεύων ήταν ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Εν τω μεταξύ, είδε το φως μέσω διαδικτύου η πληροφορία ότι ο εισαγγελέας που αρνήθηκε να πάρει τα στοιχεία ήταν ο Ιωάννης Αγγελής.

Οι πηγές στις οποίες αναφερθήκαμε στην αρχή διέψευσαν και μάλιστα κατηγορηματικά «πως οι Ελληνες εισαγγελείς αρνήθηκαν να παραλάβουν τα στοιχεία (δηλαδή ένα στικάκι) που αφορούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκόμενου υπουργού. Παρ' όλα αυτά, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζεται να διατάξει έρευνα με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά για να διαπιστωθεί η βασιμότητά τους». Η εντυπωσιακή αυτή εξέλιξη αποτελεί την επιβεβαίωση της είδησής μας. Πρώτα απ' όλα, αν υπήρχε η βεβαιότητα ότι το γεγονός δεν συνέβη, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ξεκινούσε έρευνα για να το εξετάσει; Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί εντύπωση είναι η αναφορά από τις πηγές σε ένα στικάκι, στοιχείο στο οποίο ουδέποτε αναφερθήκαμε στα δημοσιεύματά μας.

Το στικάκι

Το γεγονός μάς κάνει να υποθέτουμε δύο πράγματα: είτε υπάρχει πράγματι κάποιο στικάκι, το οποίο οι Αμερικανοί προσπάθησαν να δώσουν στους εισαγγελείς, είτε «χρεώθηκε» στο δημοσίευμά μας ανύπαρκτο στικάκι με σκοπό να φανεί μη έγκυρη η αποκάλυψή μας. Αλλά φευ! Εμείς ήμασταν σαφείς. Οι αμερικανικές Αρχές πρόσφεραν στους εισαγγελείς στοιχεία ενοχοποίησης καταρχήν πρώην υπουργού για να τα ερευνήσουν. Αν τώρα θα προσφέρονταν με στικάκι ή με άλλον τρόπο, λίγη σημασία έχει. Και βέβαια εδώ γεννιούνται και άλλα ερωτήματα. Μήπως οι Αμερικανοί είχαν και άλλα στοιχεία τα οποία, σοκαρισμένοι από την άρνηση του εισαγγελέα, δεν προσφέρθηκαν να παραδώσουν.

Επιβεβαίωση της «δημοκρατίας» αποτελεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν μόλις χθες (!), ο κ. Αγγελής ζήτησε από το αμερικανικό κλιμάκιο (εισαγγελείς και FBI) όσα στοιχεία ανταλλάσσονται εφεξής μεταξύ των δύο χωρών να ανταλλάσσονται μόνο μέσω της Eurojust (οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συστήθηκε για να βοηθά τον συντονισμό των ερευνών), ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους Ελληνες εισαγγελείς. Αυτό που καταλαβαίνουμε, δηλαδή, είναι ότι υπήρχαν στοιχεία, τα οποία αρνηθήκαμε προ εβδομάδων με τη... χθεσινή αιτιολογία ότι θέλουμε να τα ανταλλάσσουμε με πιο... θεσμικό τρόπο.

Ακόμη μεγαλύτερη επιβεβαίωση είναι η είδηση ότι χθες πάλι (!) αναμενόταν να διαβιβαστεί έγγραφο της ελληνικής πλευράς για ακόμα μία συνάντηση με το FBI υπό την αιγίδα της Eurojust, στη Χάγη.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι εισαγγελείς ζητούν μία νέα συνάντηση για να πάρουν τα στοιχεία, που ένας εξ αυτών αρνήθηκε να πάρει στη Βιένη. Μάθαμε, τέλος, ότι επίσης χθες (!) ο κ. Αγγελής κατέθεσε την αναφορά του για εκείνο το ταξίδι στη Βιένη. Και αναρωτιόμαστε: Χρειαζόταν να περάσει ένας μήνας και να προηγηθούν τα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» για όλες αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις;

----

Ψάχνουν τον Μανιαδάκη για ξέπλυμα

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά και για ενεργητική δωροδοκία βρίσκεται πλέον ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis Νίκος Μανιαδάκης, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε πριν από μία εβδομάδα ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς διερευνούν διεξοδικά λογαριασμούς του ίδιου και συγγενικών προσώπων του και άλλα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης, προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό εμπλοκής του στα παράνομα αλισβερίσια τα οποία φέρεται ότι είχε ο φαρμακευτικός κολοσσός.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο κλοιός γύρω του στενεύει, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και άτυπος σύμβουλος πρώην υπουργών περνά στην αντεπίθεση, καταθέτοντας στην ανακρίτρια Διαφθοράς, μέσω του συνηγόρου του, ένσταση ακυρότητας σε βάρος της δίωξης που του έχει ασκηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ένσταση υποστηρίζει ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και πως δεν αρκεί μόνο η μαρτυρία του έτερου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του.

Επισημαίνει δε ότι η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 (περί καταχραστών Δημοσίου) εσφαλμένα τού αποδόθηκε, καθώς δεν είχε δημόσιο αξίωμα, αλλά ήταν άτυπος σύμβουλος υπουργών. Παράλληλα, ο κ. Μανιαδάκης προσέφυγε με το ίδιο σκεπτικό και σε βάρος της εισαγγελικής διάταξης, με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, απόφαση για την οποία τον τελευταίο λόγο θα έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

----

Ο Κυριάκος στους δικαστές: Mην υποκύπτετε σε πιέσεις

Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση, κάλεσε τους δικαστικούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε χθες στο γραφείο του στη Βουλή με το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του που στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της δημοκρατίας, «φωτογραφίζοντας» τον Παύλο Πολάκη.

«Συμμερίζομαι και συμμεριζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία απόλυτα τις ανησυχίες, τις οποίες για ακόμα μία φορά διατυπώσατε δημόσια σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης. Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδυνάμων. H εντύπωση η οποία μπορεί να δημιουργείται, ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της δημοκρατίας μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρώτα απ' όλα, να υπερασπιστούν τη δική τους συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση. Καλούμε, επίσης, για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση, και προσωπικά καλώ τον πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του -τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει-, που στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της δημοκρατίας μας».

Το μείζον στην παρούσα συγκυρία, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι η υποχρέωση να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών.

Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα, τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου» τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα