Lidl: Αθέμιτα παιχνίδια με το ωράριο

Lidl: Αθέμιτα παιχνίδια με το ωράριο10.05.2018Ναυτιλία

Με το «έτσι θέλω» ανοίγει στον Πειραιά το νέο κατάστημά της μία ώρα νωρίτερα, σπάζοντας το μορατόριουμ

Με το «έτσι θέλω» η γερμανική αλυσίδα Lidl σπάει το μορατόριουμ που επί χρόνια ίσχυε αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας

των σούπερ μάρκετ και ανοίγει πλέον το κατάστημά της στον Πειραιά μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή από τις 7 το πρωί. Πρόκειται για μια κίνηση που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να οδηγήσει σε ακόμα πιο άγρια εργασιακή ζούγκλα στη χώρα μας.

Η διεύρυνση του ωραρίου του καταστήματος στην οδό Αλιπέδου γίνεται με το πρόσχημα ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι καταναλωτές σε μια περιοχή που «ξυπνά» νωρίς λόγω των μαζικών πρωινών αφίξεων και αναχωρήσεων πλοίων στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
Ωστόσο, όπως κατήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), με τη συγκεκριμένη ενέργεια η Lidl «έσπασε το συμφωνημένο εδώ και χρόνια με την ΟΙΥΕ και καθιερωμένο από την αγορά καθημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 8 π.μ.».

Φόβοι

Η ΟΙΥΕ εκφράζει, λοιπόν, βάσιμους φόβους ότι, κατόπιν αυτού, όχι μόνο ανταγωνιστές της Lidl στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, αλλά και εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα θα εξωθηθούν σε «ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα καθιερώσουν τη γενικευμένη ευελιξία των εργασιακών ωραρίων με διαφορετικές ταχύτητες, θα καταστήσουν ακόμα πιο λάστιχο τους εργαζομένους και θα εντείνουν την υπερεκμετάλλευσή τους».

Η γερμανική αλυσίδα, πάντως, είναι καλυμμένη νομικά, καθώς το άρθρο 13 του Ν. 3377/2005 προβλέπει ότι «η έναρξη της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων δεν επιτρέπεται πριν από τη 05.00, μετά την οποία είναι ελεύθερη».

Μάλιστα, στην πράξη ακόμα και αυτό το όριο έχει παρακαμφθεί από αλυσίδες που αναπτύσσουν δίκτυο μίνι μάρκετ με 24ωρη καθημερινή λειτουργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εν λόγω αλυσίδες εκμεταλλεύονται τις «τρύπες» του συστήματος και καταφέρνουν να μην κατεβάζουν ρολά ούτε για ένα λεπτό χάρη στις περισσότερες από μία άδειες που διαθέτουν (π.χ., άδεια για λιανική πώληση τροφίμων αλλά ταυτοχρόνως και άδεια για αναψυκτήριο).

Keywords
Τυχαία Θέματα