Το ΔΝΤ «γυρίζει» ξανά την Αργεντινή στο «μαύρο» 2001

Το ΔΝΤ «γυρίζει» ξανά την Αργεντινή στο «μαύρο» 200110.05.2018Ειδήσεις

Οι πολίτες «βλέπουν» λιτότητα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις και μεγάλη φτώχεια

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «ΔΝΤ» στην Αργεντινή ξυπνούν δυσάρεστες μνήμες από οικονομικά προγράμματα με «κακή κατάληξη», από πολιτικές λιτότητας, μειώσεις σε μισθούς και

συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μεγάλη φτώχεια.
Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η λέξη «ΔΝΤ» ισοδυναμεί με βρισιά, καθώς το Ταμείο είναι για τους Αργεντινούς κύριος υπαίτιος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της στάσης πληρωμών πριν από 17 χρόνια.

Ως εκ τούτου, η χθεσινή ανακοίνωση του Αργεντινού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι ότι η χώρα θα προσφύγει (ξανά) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση της οικονομίας της έκανε πολλούς Αργεντινούς να αισθανθούν ότι γυρίζουν στα περασμένα... «Με φοβίζουν αυτά που ζούμε. Την τελευταία φορά που ήλθε το ΔΝΤ, καταλήξαμε με μια μεγάλη κρίση» δήλωσε μια ηλικιωμένη στην «El Pais».

Η στροφή Μάκρι στην παλιά (και ουχί καλή) «συνταγή» του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα βοηθήσει τη χώρα να «αποφύγει μια οικονομική κρίση σαν αυτές που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν», αναμένεται να του στοιχίσει πολύ ακριβά σε επίπεδο πολιτικού κόστους, τόσο που ελάχιστοι πλέον πιστεύουν ότι θα ολοκληρώσει την προεδρική θητεία του, το 2019. Η άνοδος του Μάκρι στην εξουσία το 2015 συνοδεύτηκε από νέα στροφή στις διεθνείς αγορές και την υπόσχεση ότι όλα θα αλλάξουν.

Ωστόσο, μέσα σε μία διετία δανείστηκε πάνω από 50 δισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές, χωρίς να κατορθώσει να μετατρέψει το πέσο σε ένα νόμισμα θωρακισμένο απέναντι στις εξωτερικές δοκιμασίες.
Το πέσο κλυδωνίζεται, έχοντας υποχωρήσει κατά 19% από τις αρχές του έτους, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός της χώρας «καλπάζει» στο 24,8% και το δημοσιονομικό έλλειμμα αγγίζει το 2,7% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα