Θα μιλούσε για δράκους, αλλά είπε... παραμύθι

Θα μιλούσε για δράκους, αλλά είπε... παραμύθι10.05.2018Πρόσωπα

Μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προσέγγιση της σημερινής κατάστασης της χώρας, προς έκπληξη του κοινού που τον παρακολουθούσε -το οποίο μάλλον νόμιζε ότι ζει αλλού-, έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης...

...καίτοι

ομιλητής σε εκδήλωση της «διαΝΕΟσις» με θέμα «Οι πέντε δράκοι. Τι εμποδίζει την ανάπτυξη;».

Ο κ. Καραμούζης, αντί να μιλήσει για τους πέντε δράκους, τόνισε ότι αυτή την περίοδο συντελούνται πέντε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα - υπάρχουν πέντε «αναπτυξιακοί καταλύτες», όπως τους χαρακτήρισε: Μια νέα επιχειρηματικότητα κάνει την εμφάνισή της, που μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία, ο οικονομικός ρόλος του κράτους έχει συρρικνωθεί, συντελείται ένας μεγάλος παραγωγικός μετασχηματισμός, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων σε υποδομές, η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα γίνονται πιο φιλικά στο επιχειρείν, ενώ σταδιακά διαδίδονται νέες παραγωγικές αξίες.

Χριστοδουλάκης

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, λιγότερο αισιόδοξος, στάθηκε στην ανάγκη κατάργησης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, αντιπροτείνοντας το 1,5%, με το υπόλοιπο 2% να κατευθύνεται σε νέες επενδύσεις υποδομών και εξαγωγές.
Οι «πέντε δράκοι» που εμποδίζουν την ανάπτυξη, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, η οποία έγινε με την υποστήριξη του ΣΒΒΕ, είναι το δημόσιο χρέος, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, η πολυνομία-κακονομία και η λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Μαρία Μαθιοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα