Alpha: Πουλά «κόκκινα» δάνεια 1 δισ. €

Alpha: Πουλά «κόκκινα» δάνεια 1 δισ. €30.11.2018Επιχειρήσεις

Στο 33,6% επί της συνολικής αξίας θα ανέλθει το τίμημα της συναλλαγής. Η τράπεζα βγάζει «στο σφυρί» και ακίνητα 56.000.000 ευρώ

Κόκκινα» δάνεια ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ και ακίνητα αξίας 56.000.000 ευρώ πουλά η Alpha Bank. Το τίμημα της συναλλαγής για τα δάνεια ανέρχεται

σε 337.100.000 ευρώ, ήτοι περίπου 33,6% επί της συνολικής αξίας, ενώ για τα ακίνητα σε 51.000.000 ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με κοινοπραξία η οποία αποτελείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιριών συνδεδεμένων με την Apollo Global Management, LLC και από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως (International Finance Corporation - IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται ως την 31/12/2018.

Τη μεταβατική διαχείριση του Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων έχει αναλάβει η Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, η οποία έχει νόμιμα αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρία διαχειρίσεως απαιτήσεων του ν. 4354/2015.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίδραση σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας, και συμβαδίζει πλήρως με το επιχειρησιακό σχέδιο της τράπεζας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της.
Οσον αφορά τα ακίνητα, πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ανακτηθέντων ακινήτων οφειλετών στην Ελλάδα και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Εξάλλου ο μέχρι πρότινος οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μετά την αποχώρηση του Δημητρίου Μαντζούνη. Εργάστηκε ως αναπληρωτής chief financial officer στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα