85 δισ. ευρώ οι μίζες στην Υγεία!

85 δισ. ευρώ οι μίζες στην Υγεία!11.11.2018Παρασκήνιο

Ιλιγγο προκαλούν τα νούμερα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην επιτροπή της Βουλής που διερευνά την ύπαρξη σκανδάλων

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Ιλιγγο προκαλούν τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τις μίζες δισεκατομμυρίων στον χώρο της Υγείας, που έρχονται στη δημοσιότητα το ένα μετά το άλλο, στο πλαίσιο της σχετικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που κλείνει σε λίγες μέρες

τον κύκλο της. Από κυβερνητικά στελέχη έχει διαρρεύσει ότι οι μίζες που διακινήθηκαν φθάνουν τα 85 δισ. ευρώ (!), ενώ μόνο την τετραετία 2010-2014 η οικονομική ζημία που προκλήθηκε φέρεται ότι ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά θα περιγράφονται αναλυτικά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την εξεταστική της Βουλής. Ηδη, έχουν δημοσιευτεί οι πορισματικές θέσεις αναφορικά με την υπόθεση της πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν» και έπονται τις επόμενες ημέρες τα πορίσματα για αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ και φάρμακο. Η κυβέρνηση εξατομικεύει το σύνολο των ευθυνών και μιλά για στοιχεία που «πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα», παραπέμποντας πρώην υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές για περαιτέρω διερεύνηση. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί συγκεκριμένα οι Αδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μάκης Βορίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς.

Το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ

Σαράντα οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς, ανάμεσά τους και λογαριασμό… ειδικού σκοπού, διατηρούσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως αποκάλυψαν οι ορκωτοί λογιστές που συνέταξαν το πόρισμα για την αρνητική διαφορά, ύψους 89.000.000 ευρώ, του κέντρου τα έτη 2008-2013. Η αποκάλυψη προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το αν αφορά «μαύρη τρύπα» ή λογιστική διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλά στη σκιώδη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ που προκαλούν ερωτήματα, και πάνω σε αυτά βασίζεται και η κυβέρνηση στο πόρισμά της που θα δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Οπως έγινε γνωστό εξ εγκύρου πηγής, το πόρισμα θα αναφέρει ότι αυτή η διαφορά των 89.000.000 ευρώ έχει ποινικές διαστάσεις και ότι οι εποπτεύοντες υπουργοί ουδέποτε κατήγγειλαν ή έστω έλεγξαν τα ποσά. Ανάμεσα στους διατελέσαντες υπουργούς της επίμαχης περιόδου είναι και οι Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης, τους οποίους θα «φωτογραφίζει» το πόρισμα. Οσο για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αποποιηθούν τις ευθύνες και να μιλήσουν για λογιστικό υπόλοιπο που δεν πιστοποιεί προσωπική ευθύνη των πρώην επικεφαλής του υπουργείου Υγείας.

Οι αρθροσκοπήσεις που χρεώνονταν με 1.500 €

Αναφορικά, τώρα, με τις αρθροσκοπήσεις των 1.500 ευρώ, η πλειοψηφία «δείχνει» τον Μάκη Βορίδη και φυσικά τον Μάριο Σαλμά, στο διαγνωστικό κέντρο συγγενικών προσώπων του οποίου άλλωστε έγιναν οι εν λόγω εξετάσεις. Ο κ. Βορίδης εμπλέκεται διά της υπογραφής του, καθώς με δική του υπουργική απόφαση φέρεται να ορίστηκε η παραπάνω τιμή.

Στο πόρισμά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν λόγο για «διαβολικές συμπτώσεις», καθώς, όπως αναφέρουν, «με υπουργική απόφαση του Βορίδη, η διαγνωστική αρθροσκόπηση κοστίζει το ίδιο με την ιατρική, δηλαδή 1.500 ευρώ, με τη διαφορά ότι η πρώτη διαρκεί μόλις είκοσι λεπτά και ο ασθενής πάει σπίτι του, ενώ για τη δεύτερη χρειάζεται νοσηλεία διήμερη σε νοσοκομείο». Κι ενώ οι μεν μιλούν για συνολική ζημία ύψους 825.000 ευρώ που υπέστη το Δημόσιο, ο κ. Σαλμάς έχει καταγγείλει «συκοφαντία», υποστηρίζοντας μάλιστα πως οι επίμαχες εξετάσεις έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2015-2016, επομένως «αν θεωρεί η επιτροπή ότι ήταν υπερκοστολογημένες, ας ρωτήσει τους αρμόδιους υπουργούς» όπως είπε.

16.000.000 εμβόλια

Και ερχόμαστε στην υπόθεση των αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία το υπουργείο Υγείας παράγγελνε κατά εκατομμύρια δόσεις το 2009-2010, μέσω μάλιστα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η κυβέρνηση θα «φωτογραφίσει» σε αυτή την περίπτωση τον νυν Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς η προμήθεια 16.000.000 δόσεων εμβολίων έγινε επί υπουργίας του, και φέρεται μάλιστα να είναι ο λόγος για τον οποίο το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε το δάνειο των 200.000.000 ευρώ. Εντός του πορίσματος οι βουλευτές αναμένεται να καταλογίζουν πολιτική ευθύνη στον πρώην υπουργό Υγείας, αναφέροντας πως με δύο δικές του υπουργικές αποφάσεις δόθηκε το «πράσινο φως» για την προμήθεια των εμβολίων, που κόστισαν 120.000.000 ευρώ στο Δημόσιο.

Μετά την εξεταστική;

Εντός του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η τμηματική δημοσιοποίηση των πορισμάτων για τις προαναφερθείσες υποθέσεις, ενώ έχει ήδη συζητηθεί η υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν». Αφότου περατωθεί η διαδικασία αυτή, τα σενάρια είναι τα εξής δύο: είτε να αποσταλεί το τελικό πόρισμα με τις απόψεις όλων των κομμάτων στην αρμόδια εισαγγελία, η οποία και θα σχηματίσει δικογραφίες που θα επιστρέψουν αμελλητί στη Βουλή και τότε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, είτε η κυβέρνηση να προχωρήσει απευθείας σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Το πρώτο σενάριο φαντάζει ως το πλέον ρεαλιστικό, αν και μέλος της επιτροπής ανέφερε σε πηγαδάκι δημοσιογράφων στη Βουλή πως το τι μέλλει γενέσθαι εφεξής είναι «πολιτική επιλογή».

Οι «23» του Γεωργιάδη

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για ρουσφέτια και διορισμούς ημετέρων, με αποκορύφωμα την υπόθεση των 23 προσλήψεων επί υπουργίας Γεωργιάδη. Εδώ τα στοιχεία είναι σαφώς πιο «δεμένα», καθώς υπάρχει το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, όπως και η δικογραφία της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, και ήδη υπάρχουν οι πρώτοι κατηγορούμενοι.

Συγκεκριμένα, επτά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ήδη παραπεμφθεί για απιστία, ψευδή βεβαίωση και υπεξαγωγή εγγράφων με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς κατηγορούνται ότι προσέλαβαν παράνομα εργαζομένους στο ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο προσωπικό γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη. Ο ίδιος, ωστόσο, μιλά για σκευωρία που έχει οργανώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και συμμετέχει η νυν διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταγγέλλοντας μάλιστα αλλοίωση των εγγράφων και στοιχείων που αποδείκνυαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του για τις «δήθεν παράνομες προσλήψεις 23 ατόμων ήταν αβάσιμες».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υγεία,ygeia