Παπανδρέου: «Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη»

Παπανδρέου: «Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη»10.11.2018Παρασκήνιο

Η φράση του Ανδρέα το 1989 που έμεινε στην Ιστορία και χρησιμοποιήθηκε πέρυσι και από τον Αλ. Τσίπρα

«Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη». Αυτή είναι η πασίγνωστη φράση που χρησιμοποίησε το «βρόμικο» 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου, απευθυνόμενος στον αιώνιο εχθρό του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κλείνοντας έτσι

την ομιλία του ύστερα από μια θυελλώδη μονομαχία των δύο ανδρών.

Τότε, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη, να μιλήσετε όσο θέλετε. Οσο περισσότερο ομιλείτε τόσο περισσότερο κάνετε σαφές ότι μόνο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα έχει πρόγραμμα και λύση για τα προβλήματα της χώρας. Καληνύχτα σας, κύριε Μητσοτάκη».

Η αποστροφή του αυτή έμεινε βαθιά χαραγμένη στον λαό και είναι, αν μη τι άλλο, από τις πλέον χαρακτηριστικές στιγμές της κόντρας των δύο μεγάλων πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση αφορούσε το περίφημο σκάνδαλο Κοσκωτά, για το οποίο η αντιπολίτευση είχε εμπλέξει και τον Ανδρέα Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι δωροδοκήθηκε και ο ίδιος - πρόκειται φυσικά για τη γνωστή υπόθεση «Πάμπερς». Για την υπόθεση αυτή μάλιστα, η Βουλή αποφάσισε, ύστερα από πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, τη σύσταση ειδικής προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθεί η ενοχή ή μη των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Δημήτρη Τσοβόλα, Γιώργου Πέτσου και Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ενώ στη συνέχεια η Ολομέλεια, με βάση το πόρισμα αυτής της επιτροπής, αποφάσισε την παραπομπή και των πέντε πολιτικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο.

Πάντως, είναι σαφές ότι πολλές φορές η Ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς η επίμαχη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, που άφησε εποχή, χρησιμοποιήθηκε και πρόσφατα από τον Αλέξη Τσίπρα, γνωστό για την «υιοθέτηση» της κληρονομιάς του μεγάλου πολιτικού άνδρα. Το συμβάν έλαβε χώρα πέρυσι τον Νοέμβριο σε άλλη μια «καυτή» συζήτηση στη Βουλή, αυτή τη φορά για την πώληση οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Δίνοντας ακόμη ένα επιχείρημα σε όσους τον καταγγέλλουν για αντιγραφή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το βάρος θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή. Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα