ΑΑΔΕ: Έλεγχοι για "αδικαιολόγητες" αυξήσεις μισθωμάτων κατά την πανδημία

Σταϊκούρας: Στο σύνολο των εκκρεμοτήτων, η μεγάλη πλειονότητα πλέον δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί με μηχανογραφική επεξεργασία και εξετάζονται μεμονωμένα από σχετική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ.

"Προβληματικές" δηλώσεις ενοικίων για την είσπραξη υψηλότερων κρατικών αποζημιώσεων, πολλαπλές δηλώσεις Covid στις οποίες δεν ταυτοποιούνται αλλά και περιπτώσεις με λάθη και παραλείψεις, βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων της ΑΑΔΕ.

Το

ενδιαφέρον των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ κίνησαν 24.000 συνολικά περιπτώσεις όπου μεταξύ άλλων αφορούσαν τεχνητές αυξήσεις ενοικίων με διπλασιασμό μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας, μπλεγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, διαδοχικές υπεκμισθώσεις αλλά και πολλαπλές αιτήσεις για το ίδιο ακίνητο

“Παρά τις συνεχείς παρατάσεις και τις επανειλημμένες ενεργοποιήσεις δυνατότητας υποβολής Δηλώσεων COVID ή πραγματοποίησης διορθώσεων σε υποβληθείσες Δηλώσεις COVID ή/και σε Δηλώσεις Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σημαντικό ποσοστό δηλώσεων δεν διορθώθηκε” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖA Γιώτας Πούλου για τις αποζημιώσεις Covid σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως είπε “σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι υπέβαλαν πολλαπλές δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, ή πραγματοποίησαν λύσεις μισθώσεων και εκ νέου μισθωτήριο, ή με τις ενέργειές τους προέκυψε μειωμένο ποσό αποζημίωσης, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη υλοποίησης ψηφιακής αυτόματης επεξεργασίας συμψηφισμών ποσών μεταξύ των μηνών καταβολής” τόνισε.

Ομάδα που έχει συσταθεί στην ΑΑΔΕ, έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους υποθέσεων μειωμένων ενοικίων βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως όσους «φούσκωσαν» το ποσό του ενοικίου εν μέσω πανδημίας με στόχο να λάβουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις από το κράτος. Παράλληλα οι ελεγκτές πασχίζουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχοι των δηλώσεων Covid που εμφανίζουν λάθη και παραλείψεις προκειμένου να καταβληθούν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα οι έλεγχοι αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

* Αυξήσεις έως και διπλασιασμό μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας για την είσπραξη μεγαλύτερης αποζημίωσης.

* Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

* Εκμισθούμενα ακίνητα που δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα. Διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

* Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

* Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.19.000 περίπου ΑΦΜ που δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN για να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια τα ακόλουθα ποσά:

1ον. Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

2ον. Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ.Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα