Με σοβιετικά συστήματα αεράμυνας ενισχύει η Δύση το Κίεβο- Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις

Τεράστιες οι απώλειες του ρωσικού στρατού -  Η ουκρανική αντικατασκοπεία υποστήριξε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ρωσία συνεχίζει τις σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, κυρίως για να ελέγξει την Αζοφική θάλασσα, μέσω της πολιορκίας της Μαριούπολης, ενώ οι δυνάμεις του παρουσιάζουν κινητικότητα και στα μέτωπα προς την Οδησσό, όπου δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα έχουν βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές στα περίχωρα της πόλης.

Οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση πάντως φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει σημείο επαφής των δύο πλευρών, ούτε έχει ανακοινωθεί νέος γύρος συνομιλιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμήνυσε και τη Δευτέρα ότι η χώρα του δεν δέχεται τελεσίγραφα, δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πως όποια συμφωνία υπάρξει θα τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό, ενώ επέμεινε σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ρωσικός στρατός έχει δεχθεί τεράστιες απώλειες, καθώς σύμφωνα δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο είναι βαρύτατες και φτάνουν στους 9861 νεκρούς στρατιώτες, ενώ μεγαλώνει η αύξηση της διεθνούς πίεσης, καθώς στις κυρώσεις προστίθεται και σημαντική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal αναμένεται αποστολή όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 12 χώρες εκπόνησαν ένα πρόγραμμα για να εξοπλίσουν τη δοκιμαζόμενη χώρα με σοβιετικά συστήματα αεράμυνας, που απέκτησαν πριν από δεκαετίες.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι 13 χώρες της Δύσης, αποφάσισαν την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Τσεχία, Γεωργία και Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι με την πλάτη στον τοίχο και μιλάει τώρα για νέα προσχήματα που απεργάζεται, υποστηρίζοντας ότι εμείς στην Αμερική έχουμε βιολογικά και χημικά όπλα στην Ευρώπη», πράγμα που «απλά δεν είναι αλήθεια», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης θεωρητικά αφιερωμένης σε θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.

Στο μεταξύ, η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα. Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Keywords
κιεβο, ρωσία, δημοψηφισμα 2015, στρατος, βουλη, ηπα, γαλλια, νέα, συλληψεις, ουγγαρια, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, δημοψηφισμα, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες ηπα, χωρες, ρωσία, γερμανια, ηπα, θαλασσα, ιρλανδια, ολλανδια, ουκρανια, προγραμμα, σουηδια, αυξηση, αμερικη, βοηθεια, γεωργια, γυρος, δευτερα, διοικηση, ειπε, υπαρχει, εσθονια, ηνωμενες πολιτειες, κτιρια, λιθουανια, ομαδα, πεδιο, πολωνια, πουτιν, τσεχια, χημικα, χωρα, ομαδες, θεματα
Τυχαία Θέματα