Καρκίνος των Ωοθηκών: Ο σιωπηλός εχθρός των γυναικών

Οι ωοθήκες είναι οι γεννητικοί αδένες της γυναίκας. Βρίσκονται στην πύελο, δεξιά και αριστερά από τη μήτρα και παράγουν τα ωάρια (κατά την αναπαραγωγική ηλικία) και τις γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Στις ωοθήκες μπορούν να αναπτυχθούν πολλών ειδών κυστικοί και συμπαγείς όγκοι. Οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθεις, κακοήθεις, ή ακόμη και οριακής (ενδιάμεσης) κακοήθειας.

Καρκίνος των ωοθηκών

Οι κακοήθεις νεοπλασίες των ωοθηκών αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο των γεννητικών οργάνων και ενώ η επιθετικότητα της νόσου έχει σαν αποτέλεσμα

να προκαλεί θνησιμότητα μεγαλύτερη απ’ ότι οι κακοήθειες τραχήλου και μήτρας μαζί .

Υπολογίζεται ότι για την Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη σε σειρά συχνότητας κακοήθεια των γεννητικών οργάνων, μετά τον καρκίνο του ενδομητρίου με συχνότητα 12-15 νέες περιπτώσεις /100.000 ετησίως. Η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών ενώ η συχνότητα της νόσου αυξάνεται διαρκώς έως την ηλικία των 80 ετών. Παγκοσμίως υπολογίζονται 250.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ η συχνότητα κυμαίνεται στις 15 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 ετησίως.

Συμπτώματα
Η απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση της σε προχωρημένο στάδιο στα 3/4 των περιπτώσεων.

Η νόσος παρουσιάζεται με μεγάλη ποικιλία ασαφών συμπτωμάτων, όπως μετεωρισμού, διάτασης της κοιλιάς, δυσκοιλιότητα, κολπική αιμόρροια, κόπωση καθώς και πρώιμη αίσθηση κορεσμού.

Η κυριότερη αιτία για την υψηλή θνητότητα της νόσου είναι η καθυστερημένη διάγνωση της.

Έρευνες ανέδειξαν ότι συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, αύξηση του όγκου της κοιλιάς καθώς και μετεωρισμού αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες παρουσίας του καρκίνου των ωοθηκών ενώ συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, δυσκοιλιότητα ή διάρροια συνδέονται με προχωρημένα στάδια της νόσου . Τέλος, η παρουσίαση με οίδημα του ενός άκρου δεν είναι σπάνιο λόγω εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος των ωοθηκών του πρώιμου σταδίου σπάνια προκαλεί ευδιάκριτα συμπτώματα. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει λίγα και, δυστυχώς, μη ειδικά συμπτώματα, γεγονός που τον κάνει συχνά να συγχέεται με την πιο κοινά και ακίνδυνα προβλήματα υγείας, όπως η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κοιλιακό φούσκωμα, ή πρήξιμοΑίσθημα ότι χορταίνετε πολύ γρήγορα, όταν τρώτεΑπώλεια βάρουςΔυσφορία στην περιοχή της λεκάνηςΑλλαγές στις κινήσεις του εντέρου (συμπτώματα δυσκοιλιότητας)Συχνή ανάγκη για ούρηση

Παράγοντες που επιδρούν στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών:

Αύξηση κινδύνου

• Κληρονομικότητα• Καθυστερημένηεμμηνόπαυση• Οιστρογονικήορμονοθεραπείαυποκατάστασης• Στειρότητα• Πληθυσμιακός έλεγχος

Ελάττωση κινδύνου

• Αντισυλληπτικόχάπι• Τεκνοποίηση• Υστερεκτομή• Θηλασμός

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Το 1950 ο Γ. Παπανικολάου ανακάλυψε την εξέταση κατά Παπανικολάου με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας, σώζοντας εκατομμύρια γυναικών από την θανατηφόρα αυτή ασθένεια.

Η εξέταση κατά Παπανικολάου πρέπει απαραίτητα να γίνεται από κάθε σεξουαλικά δραστήρια ή πρώην δραστήρια γυναίκα. Σύμφωνα με Αμερικανικές Επιστημονικές Εταιρείες, η εξέταση πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 21 ετών ή μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της σεξουαλικής δραστηριότητας των νεαρών γυναικών και να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 75 ετών.

Από τότε και μετά, ανάλογα με την περίπτωση, πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επανάληψη της εξέτασης δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο χρόνια σε καμία περίπτωση.

Τα εμβόλια ‘κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας’

Από το 2002 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή εμβολιασμού για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Φαίνεται ότι τα εμβόλια έχουν άριστη αποτελεσματικότητα και δεν παρατηρούνται σοβαρές παρενέργειες. Σαφέστατα, το μεγαλύτερο όφελος μπορεί να επιτευχθεί όταν ο εμβολιασμός προγραμματιστεί και ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Για το σκοπό αυτό, έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού εμβολιασμού στα παιδιά. Σε κάθε όμως περίπτωση, υπάρχει όφελος για όλες τις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις ηλικίες. Έτσι συνιστάται ο εμβολιασμός και για τις ηλικίες έως και 26 ετών.

Για μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες η χρησιμότητα του εμβολίου είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γυναίκας και Γυναικολόγου. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση, ακόμα και μετά από εμβολιασμό, οι γυναίκες δεν πρέπει να σταματούν την προληπτική εξέταση κατά Παπανικολάου, με στόχο την πρόληψη βλαβών από τους υπόλοιπους τύπους του ιού.

Τέλος, μακρινή ελπίδα όλων μας αποτελεί η κατασκευή και εφαρμογή και θεραπευτικού εμβολίου για τις γυναίκες εκείνες που ήδη έχουν έρθει σε επαφή ή έχουν αναπτύξει βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, λόγω της HPV λοίμωξης.

.

ΠΗΓΗ: Καρκίνος των Ωοθηκών: Ο σιωπηλός εχθρός των γυναικών Γράφτηκε απο το Newsitamea.

Keywords
Τυχαία Θέματα