Στην ιταλική Fincantieri το 50% της εταιρείας ναυπηγικής STX France

Στην ιταλική εταιρεία ναυπηγείων Fincantieri περνά ο έλεγχος της γαλλικής STX France, υπό το πλαίσιο κοινής συμφωνίας και αυστηρών όρων, δίνοντας έτσι τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως σημειώνει το Reuters, τον περασμένο Ιούλιο, η Γαλλία εξαγρίωσε τους Ιταλούς ζητώντας την «προσωρινή»

κρατικοποίηση της STX, ακυρώνοντας ένα deal στο οποίο η Fincantieri και έτερος Ιταλός επενδυτής είχαν συμφωνήσει να αγοράσουν το 55% της SXT, που εδρεύει στο Saint-Nazaire της δυτικής Γαλλίας.

Παρά τα όσα έγιναν, και με την παρούσα συμφωνία, που θέλει την Fincantieri να αποκτά το 51% της STX France, Παρίσι και Ρώμη θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια γαλλοϊταλική ναυτική ομάδα άμυνας, συγχωνεύοντας τη γαλλική εταιρεία στρατιωτικών ναυπηγείων Naval Group με την Fincantieri.

Οι δύο χώρες ελπίζουν ότι η συμφωνία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2018, δημιουργώντας έτσι έναν πανευρωπαϊκό κολοσσό ναυτικής άμυνας.

Σύμφωνα με τους όρους του deal, η Fincantieri θα λάβει το 50% της STX. Το γαλλικό κράτος θα κατέχει το 34,34%, η Naval Group το 10%, οι εργαζόμενοι της STX το 2% και τοπικοί προμηθευτές της STX το 3,66%.

Ωστόσο, για να μπορέσει η Fincantieri να αναλάβει τον αποτελεσματικό έλεγχο της STX, πρέπει το γαλλικό κράτος θα του δανείσει το 1%. Στην περίπτωση αυτή το Παρίσι θα έχει το δικαίωμα να πάρει πίσω το εν λόγω ποσοστό, εάν η Fincantieri δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για θέσεις εργασίας, διοίκηση ή πνευματική ιδιοκτησία.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, η Fincantieri θα μπορεί να αναγκάσει τη Γαλλία να αγοράσει πίσω ολόκληρο το μερίδιο 50%.

The post Στην ιταλική Fincantieri το 50% της εταιρείας ναυπηγικής STX France appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα