Τσίπρας προς Ν.Δ: «Είστε λαϊκιστές...» - Μητσοτάκης προς Τσίπρα: «Πάψτε να είστε συνεχώς δήθεν αδικημένος»

Μπρα ντε φερ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, την επιτροπή Ανταγωνισμού και την διοίκηση της ΕΥΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία, λαϊκισμό κι ιδιοτέλεια στην κυβέρνηση σχετικά με τις αλλαγές που προωθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάμεσα στα

μέλη της κυβέρνησης και τους βουλευτές. Μάλιστα, αποκάλεσε “βουβό” τον πρωθυπουργό.

Αμέσως μετά απαντώντας ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας “το να κατηγορείται τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ξεφύγετε επιτέλους από την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου κ. Τσίπρα. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στην χώρα για αυτό οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη ΝΔ. Μην ανησυχείτε όμως ποτέ δεν ήμουν “βουβός”, εδώ θα είμαι να σας απαντώ”.

Απαντώντας εκ νέου ο Α. Τσίπρας τόνισε πως “η λαϊκή ετυμηγορία δεν είναι λευκή επιταγή” επισημαίνοντας πως πάντοτε η κυβέρνηση θα ελέγχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι δήλωσε για το επιτελικό κράτος ο πρωθυπουργός 

Ως μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός ριζοσπαστικού μοντέλου διακυβέρνησης περιέγραψε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Βουλή.

«Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της κυβέρνησης» επισήμανε.
«Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά» εξήγησε.

Τόνισε μάλιστα πως «πλέον το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και υλοποιεί τον κυβερνητικό προγραμματισμό».
Επίσης, πως η κυβέρνηση γίνεται συλλογική αποτελεσματική και γρήγορη, η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται, καταπολεμάται η γραφειοκρατία και τέλος καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου.

Υποστήριξε πως το κόστος της γραφειοκρατίας ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ και είναι απο τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.

«Σε προηγμένες χώρες μέτρα όπως αυτά που ψηφίζουμε σήμερα, ισχύουν απο καιρό» δήλωσε συμπληρώνοντας πως απο τις προωθούμενες ρυθμίσεις αποκομματικοποιείται η Δημόσια Διοίκηση και τα στελέχη της αναβαθμίζονται.

«Όσοι κινδυνολογούν με δήθεν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να παραδεχθούν πλέον πως η κυβέρνηση είναι αυτή που εμπιστεύεται το Δημόσιο και το αναβαθμίζει» τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.

Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με αιχμή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Υποστήριξε πως το υπάρχον νομοσχέδιο διογκώνει το δημόσιο τομέα ενώ το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ ως αντιπολίτευση προσπαθούσε να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ ο προσπαθεί να καταλάβει το κράτος με στρατιές μετακλητών.

“Χρησιμοποιήσατε υποκρισία και λαϊκισμό για να καταλάβετε την εξουσία” είπε. Ανέφερε μάλιστα πως το 2014 όταν ο κ. Μητσοτάτακης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επιστολή του στο ΣτΕ επιχειρηματολογούσε υπέρ της ανάγκης να παραμείνει στην θέση του ο τότε Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής λόγω της “σπουδαιότητας των αρμοδιοτήτων του”. “Τότε για εσάς δεν υπήρχε θέμα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ σήμερα υπάρχει” συμπλήρωσε.

Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την τοποθέτηση του νέου Διοικητής της ΕΥΠ λέγοντας πως “παραδίδει την εθνική ασφάλεια κι ένα κρίσιμο πόστο σε έναν άνθρωπο που έχει κατηγορηθεί για καρτέλ στην ιδιωτική φύλαξη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα