K. Μητσοτάκης για επιτελικό κράτος: Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά - Θα σταματήσουν οι ουρές στο δημόσιο

Ως μια σημαντική πολιτική πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός ριζοσπαστικού μοντέλου διακυβέρνησης περιέγραψε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Βουλή.

«Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της κυβέρνησης» επισήμανε.  «Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων

γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά» εξήγησε.

Τόνισε μάλιστα πως «πλέον το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και υλοποιεί τον κυβερνητικό προγραμματισμό».
Επίσης, πως η κυβέρνηση γίνεται συλλογική αποτελεσματική και γρήγορη, η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται, καταπολεμάται η γραφειοκρατία και τέλος καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου. 

Υποστήριξε πως το κόστος της γραφειοκρατίας ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ και είναι απο τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.

«Σε προηγμένες χώρες μέτρα όπως αυτά που ψηφίζουμε σήμερα, ισχύουν απο καιρό» δήλωσε συμπληρώνοντας πως απο τις προωθούμενες ρυθμίσεις αποκομματικοποιείται η Δημόσια Διοίκηση και τα στελέχη της αναβαθμίζονται.

«Όσοι κινδυνολογούν με δήθεν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να παραδεχθούν πλέον πως η κυβέρνηση είναι αυτή που εμπιστεύεται το Δημόσιο και το αναβαθμίζει» τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Στις δημοκρατίες, ο πολυτιμότερος πόρος είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και των επενδυτών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα.

Ξέρουμε τις δυσκολίες και τις δυσκαμψίες για την μεταρρύθμιση που εισάγουμε τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, δε, ότι η αναζήτηση συναίνεσης θα αποτελεί μόνιμο στόχο. Αυτό φάνηκε από το ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε στη διαβούλευση της Βουλής αλλαγές, και το νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια διαφορετικό είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα