Ο κορονοϊός άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών - Τι προβλέπει το σχέδιο «Άρτεμις»

Η εξάπλωση του κορονοϊού εντός της κοινότητας χωρίς να είναι γνωστή η πηγή μόλυνσης, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, αποτελεί γεγονός και στην Ελλάδα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Στο τέλος Μαρτίου θα έχει διαπιστωθεί πόσο σαρωτικό θα είναι το πέρασμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, η οποία μετρά 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 10 «ορφανά» και έναν νεκρό.

Ο κορονοϊός

έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα των Ελλήνων μετά και τη λήψη έκτακτων μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωσή του.

Οι αλλαγές είναι σαρωτικές και, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", είναι οι εξής:

Υγεία: Πάγωμα προγραμματισμένων χειρουργείων, απογευματινών ιατρείων. Δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας.

Παιδεία: Κλείσιμο σχολείων και ΑΕΙ έως τις 24 Μαρτίου. Ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων για την 25η Μαρτίου και των παρελάσεων για τις τοπικές επετείους απελευθέρωσης και στις 12 Απριλίου.

Πολιτισμός: Κλείσιμο για τις επόμενες 15 ημέρες θεάτρων, κινηματογράφων και χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά.

Μεταφορές: Πρόσθετες απολυμάνσεις στα ΜΜΜ και παροχή αντισηπτικών στους εργαζομένους. Αναμένεται να αραιώσουν σημαντικά τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω των αδειών εργαζομένων που είναι γονείς μικρών παιδιών. Περιορισμός στο πρόγραμμα αεροπορικών εταιρειών έως και τις 8 Απριλίου.

Οικονομία/εργασιακά: Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς παιδιών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, καθώς και σε γονείς ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας. Αντί της χρήσης της ειδικής άδειας οι υπάλληλοι δύνανται να εργαστούν και με μειωμένο ωράριο, έως και 25% ημερησίως, χωρίς μείωση των αποδοχών τους. Κατά έναν μήνα παρατείνεται η ισχύς των επιδομάτων στις περιπτώσεις που απαιτείται νέα αίτηση. Διακόπτεται έως 31 Μαρτίου η συνεδρίαση υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ. Αναστολή καταβολής ΦΠΑ.

Δικαιοσύνη: Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων. Τα αυτόφωρα, οι υποθέσεις με κατηγορούμενους που συμπληρώνουν το 18μηνο προφυλάκισης, οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής θα εκδικάζονται κανονικά.

Αθλητισμός: Αναστολή λειτουργίας ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Αναστολή Euroleague, και NBA Champions League, πιθανότητα αναβολής Euro 2020 και Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκκλησία: Αναστολή κατηχητικών σχολείων, σχολών αγιογραφίας, πιο λιτές τοπικές γιορτές.

Ένοπλες Δυνάμεις: Αναστολή λειτουργίας παραγωγικών σχολών έως τις 10 Απριλίου.

Το σχέδιο «Άρτεμις»

Το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας, εισέρχεται σε νέα φάση. Σύμφωνα με την "Καθημερινή", πιθανότατα εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ένα τρίτο είναι υπό σύσταση και θα έχει εποπτικό ρόλο.

Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων θα αναπτυχθεί μεταξύ ΓΑΔΑ-Αρχηγειο ΕΛΑΣ-Συντονιστικο Κέντρο Πυροσβεστικης. Μια δεξαμενή 150 ανακριτικών υπαλλήλων στελεχώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων καραντίνας.

Στο Συντονιστικο Κέντρο της Πυροσβεστικής 70 αξιωματικοί που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες, θα δίνουν οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα δεδομένα για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει σχέδια για την δημιουργία υπαίθριων η πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα ειναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποιες επιχειρήσεις και καταστήματα κλείνουν τις επόμενες ημέρες

Ο κορονοϊός βάζει «λουκέτο» στον παγκόσμιο αθλητισμό - Αναβολές, μολύνσεις και στο βάθος ...μπάχαλο

Κορονοϊός: Delivery σε απόσταση ασφαλείας - Ο νέος τρόπος που εφαρμόζει εταιρεία

Κορονοϊός: Σε ειδικά γκισέ και πίσω από τζάμια η εξυπηρέτηση στα φαρμακεία (vid)Κορονοϊός: Σε ειδικά γκισέ και πίσω από τζάμια η εξυπηρέτηση στα φαρμακεία (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα