Βρετανικό «εμπάργκο στη Eurovision του Ισραήλ – 50 καλλιτέχνες καλούν το BBC να μη συμμετέχει λόγω Παλαιστίνης

Τουλάχιστον πενήντα Βρετανοί καλλιτέχνες, με ανοιχτό κάλεσμα προς το BBC κείμενο που συνυπογράφουν, καλούν το κρατικό δίκτυο να μην συμμετάσχει στη διοργάνωση της Eurovision στο Ισραήλ λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και της βίας που ασκεί στους κατεχόμενους.

Στο κάλεσμα, το οποίο φέρει τις υπογραφές, μεταξύ άλλων, του Ρότζερ Γουότερς, του Κεν Λόουτς και του Πίτερ Γκάμπριελ, σημειώνεται, ότι« η Eurovision

μπορεί να είναι ελαφριά ψυχαγωγία, αλλά δεν απαλλάσσεται από την ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ».

Το ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (σσ. European Broadcasting Union, διοργανωτής της Eurovision) επέλεξε το Τελ Αβίβ για τη διεξαγωγή αντί της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ δεν προστατεύει τους Παλαιστίνιους από την αρπαγή της γης τους, τις εκδιώξεις, τις εκτελέσεις, τα βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, λένε οι Βρετανοί καλλιτέχνες.

Προσθέτουν, ότι στις 8 Φεβρουαρίου, το BBC θα προβάλει το σόου «Εσύ αποφασίζεις» με την επιλογή του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει την Βρετανία, αλλά «για οποιονδήποτε καλλιτέχνη με συνείδηση, αυτό θα ήταν μια αμφίβολη τιμή». Διότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να αποφασίσουν να μην είναι κατεχόμενη η γη τους και να μη ζουν σε καθεστώς απαρτχάιντ.

«Το BBC δεσμεύεται από το καταστατικό του να «υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης”. Θα πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές του και να πιέσει για τη μεταφορά της Eurovision σε χώρα όπου δεν διαπράττονται εγκλήματα κατά της ελευθερίας αυτής» καταλήγουν οι καλλιτέχνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα