Η κυβέρνηση Ζάεφ έβαλε μπρος την εφαρμογή της Συμφωνίας – Γιατί δεν αλλάζει συνταγματικά

«Πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο στο σχέδιο για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη ΣυμφωνίαΗ κυβέρνηση διευκρίνισε πως μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτοπροσδιορίζεται επισήμως ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»Με βήμα ταχύ προχωρά η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟΝομικοί εμπειρογνώμονες.εξηγούν γιατί καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τη Συμφωνία

Τέλος στα αφηγήματα της αντιπολίτευσης τόσο της Ελλάδας,

όσο και της ΠΓΔΜ βάζει το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο της γείτονας χώρας στο σχέδιο για την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, του υπουργικό Συμβούλιο της ΠΓΔΜ συνεδρίασε την Τρίτη και υιοθέτησε το εν λόγω σχέδιο και με μια εκτενή ανακοίνωση ενημερώνει για τις αποφάσεις που πάρθηκαν, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα γιατί τα κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του Ζόραν Ζάεφ, εξακολουθούν να αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία».

Ειδικότερα, με την ανακοίνωσή της η κυβέρνηση διευκρίνισε πως μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η γειτονική χώρα αυτοπροσδιορίζεται επισήμως ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» .

Νομικοί εμπειρογνώμονες.εξηγούν γιατί καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τη Συμφωνία

Την ίδια στιγμή, νέος γύρος διαμαχών έχει ξεσπάσει στη γείτονα χώρα, με την ακροδεξιά αντιπολίτευση να κάνει λόγο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μεταβληθεί, γεγονός που απορρίπτεται τόσο από την κυβέρνηση, όσο από νομικούς εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες των Σκοπίων, στο νομικό σύστημα της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπορεί να υπάρξει ανάκληση μίας τέτοιας συμφωνίας, που είναι ουσιαστικά μεταξύ δύο κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής Νάσερ Ζιμπέρι σημειώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να πάψει να ισχύει μόνο εάν η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ καταλήξουν σε μία άλλη συμφωνία που θα την αντικαταστήσει.

«Η δήλωση του Μίτσκοσκι δεν είναι τίποτε άλλο παρά κλασική περίπτωση πολιτικού μάρκετινγκ. Όπως και όταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης λέει διαρκώς ότι, ανεξάρτητα από τη Συμφωνία, η Ελλάδα θα παρεμποδίσει τη “Μακεδονία”. Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο πως ούτε ο Μίτσκοσκι ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να καταργήσουν την επιτευχθείσα συμφωνία. Το θέμα αυτό έχει κλείσει και αυτοί μπορούν να είναι όσο θυμωμένοι θέλουν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ

«Μεταξύ των πρώτων θεμάτων της σημερινής συνεδρίασης, η κυβέρνηση εξέτασε ενημέρωση για την εκπλήρωση της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την παύση της ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των μερών, δηλαδή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η Κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, όπως και όλα τα άλλα όργανα της κρατικής διοίκησης και όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα οποία απορρέουν από τις υιοθετηθείσες τροπολογίες του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που θα τεθούν σε ισχύ 7 ημέρες μετά την θέση σε ισχύ, δηλαδή αμέσως μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Δημοκρατία και τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.

Σύμφωνα με αυτά τα συμπεράσματα, τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τροπολογιών 33,34,35 και 36 του Συντάγματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.

Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα τμήματα και οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων των κρατικών και δημοσίων θεσμών λαμβάνουν οδηγίες για τη χρήση του συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις υιοθετηθείσες τροπολογίες.

Μία από τις αποφάσεις σχετικά με αυτό το θέμα είναι και η υποχρέωση των κρατικών οργάνων να προχωρήσουν στην σύσταση ομάδων εργασίας για τον καθορισμό των περαιτέρω μέτρων και ενεργειών για την εκπλήρωση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ανατέθηκε στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” η δημιουργία Διυπουργικής Ομάδας, η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα περαιτέρω μέτρα και ενέργειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” που απορρέουν από την συμφωνία με την Ελλάδα.

Συμπληρωματικά επ’ αυτού του θέματος, στη συνεδρίαση προτάθηκε και έγινε αποδεκτό αυτές οι υποχρεώσεις για την εκπλήρωση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών να εναρμονιστούν και με τον Νόμο για την Χρήση των Γλωσσών».

Με βήμα ταχύ προχωρά η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, ,ε γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NΑΤΟ, καθώς μετά την επιστολή που έστειλε στους 29 Μονίμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών της Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, το «πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας» έγινε δεκτό και σήμερα, Τετάρτη πήρε δύο ακόμη μεγάλα «ναι».

Ειδικότερα, «πράσινο φως» άναψε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στο πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η βουλγαρική κυβέρνηση έδωσε και αυτή με τη σειρά της σήμερα, Τετάρτη, το «πράσινο φως» για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Keywords
Τυχαία Θέματα