Σύνοδος Κορυφής με… άρωμα κατασκοπίας – Την Παρασκευή η συζήτηση για Τουρκία (video)

Υπό τον… φόβο των κατασκόπων και στη σκιά του κορονοϊού διεξήχθη η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.

Στο μενού της συνεδρίασης, ήταν το Brexit, η κλιματική αλλαγή και οι σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες αλλά προστέθηκε η κρίση της πανδημίας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, και η τουρκική προκλητικότητα, εξαιτίας των νέων τουρκικών προκλήσεων.

Από τη συζήτηση για το Brexit, δεν έλειπε το… άρωμα κατασκοπίας, καθώς οι ηγέτες παρέδωσαν τα κινητά και τα τάμπλετς τους, κλειδώνοντάς τα σε ντουλάπια εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων, υπό τον φόβο της παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου, MI6.

Εκτός από τον φόβο των κατασκόπων, η συνεδρίαση σημαδεύτηκε και από τον κορονοϊό καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποχώρησε αφού, όπως έκανε γνωστό, εντοπίστηκε κι άλλο κρούσμα κορονοϊού στο στενό περιβάλλον της.

Η τουρκική προκλητικότητα

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, που προστέθηκε στο μενού της συνεδρίασης εκτάκτως, μετά από αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σαρλ Μισέλ, θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή (16/10) χωρίς, ωστόσο, να αναμένονται αποφάσεις.

Στο μεταξύ το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, δίνοντας προθεσμία μερικών εβδομάδων πριν η ΕΕ αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την Τουρκία ότι συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και της έδωσαν προθεσμία να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος της και πάλι στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτη».

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν», δήλωσε. «Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ», συμπλήρωσε.

Για Brexit

Oι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν σήμερα η Βρετανία να εφαρμόσει «πλήρως» τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, με τον  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να δηλώνει «τελεία και παύλα».

«Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα», υπογράμμισε καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ διεξάγονται με μεγάλη βραδύτητα. Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον που αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Μισέλ ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών που εκπροσωπούν τις 27 χώρες της Ένωσης.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η εγγύηση των αλιευτικών δικαιωμάτων, η εξεύρεση τρόπων επίλυσης των διαφορών και η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού είναι καθοριστικά για την προστασία “εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας”.

“Είμαστε 100% ενωμένοι”, είπε τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει “να κάνει τα απαραίτητα βήματα” για να άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «λογική προσπάθεια» στο θέμα της αλιείας, ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για τη σχέση της μετά το Brexit με τη Βρετανία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί “πρόοδος” σε ορισμένα θέματα και ότι οι “αποκλίσεις” συνεχίζουν να υφίστανται σε άλλα θέματα. “Αλλά υπάρχουν τρία θέματα στα οποία το χάσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο σήμερα, ώστε να μπορώ να πω τώρα ότι η προοπτική είναι αυτής μιας συμφωνίας”, παραδέχτηκε.

Εκτός από την αλιεία, τα εμπόδια αφορούν τις εγγυήσεις που ζητούνται από τους Βρετανούς στο θέμα του ανταγωνισμού καθώς και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν έχει την ίδια σημασία για όλα τα κράτη μέλη, αλλά για ορισμένα, με την Γαλλία επικεφαλής, το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Απογοήτευση από τον βρετανό διαπραγματευτή

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ αντέδρασε αμέσως μέσω Twitter, δηλώνοντας “απογοητευμένος” με την αντίδραση της ΕΕ και “έκπληκτος που η ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον να εργαστεί εντατικά” για μια συμφωνία και ότι οι 27 εξακολουθούν να ζητούν προσπάθειες από το Λονδίνο. Ο Φροστ έγραψε επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει την απάντησή του, αύριο Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα