«Συμμαχία» εργαζομένων και εργοδοτών ενάντια στο Brexit – «Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα»

Σε μια παράξενη και διαταξική χειρονομία προχώρησαν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Μεγάλη Βρετανία, διαμαρτυρώμενοι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Brexit.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση που εκπροσωπεί τις συνδικαλιστικές εργατικές ενώσεις της Βρετανίας (TUC) και ο Οργανισμός των Εργοδοτών Βιομηχανιών (CBI), έστειλαν ανοικτή επιστολή στη Μέι, στην οποία ξεκαθαρίζουν την δυσαρέσκιά τους και καθιστούν σαφές πως χρειάζεται ένα διαφορετικό σχέδιο δράσης πέρα από την σημερινή συμφωνία για την αποχώρηση ή την καθόλου συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει και ένα άλλο σχέδιο, γιατί η χώρα βρίσκεται

σε «έκτακτη ανάγκη» λόγω του Brexit.

«Μαζί εκπροσωπούμε εκατομμύρια εργαζόμενους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εκ μέρους των οποίων σας γράφουμε για να σας ζητήσουμε να αλλάξετε την προσέγγισή σας στο Brexit» γράφουν στην κοινή επιστολή τους η γενική γραμματέας του TUC, Φράνσις ο Γκράντι, και η γενική διευθύντρια του CBI, Κάρολιν Φέρμπερν. Προειδοποιούν ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μία εθνική έκτακτη ανάγκη, και ενόψει ενός κινδύνου αποχώρησης χωρίς συμφωνία, η κοινωνία και οι εταιρίες δεν είναι έτοιμες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα. «Το οικονομικό σοκ θα είναι αισθητό στις γενιές που θα ακολουθήσουν» υπογραμμίζουν.

Η ιδιότυπη αυτή ένωση ζητά από τη βρετανική κυβέρνηση μέτρα για να προστατέψει τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και την καθημερινότητα των απλών εργαζόμενων: την αποφυγή της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ως ύψιστη προτεραιότητα, τη διασφάλιση μίας παράτασης με διάρκεια τόση που να είναι αρκετή για να υπάρξει μία συμφωνία, και ένα σχέδιο Β’ που να προστατεύει τους εργαζόμενους, την οικονομία και ανοιχτά ιρλανδικά σύνορα, και που να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να είναι διαπραγματεύσιμη με την ΕΕ. «Μία νέα προσέγγιση χρειάζεται για να εξασφαλιστεί αυτό – είτε μέσα από ενδεικτικές ψηφοφορίες ή άλλο μηχανισμό συμβιβασμού» ξεκαθαρίζουν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα