Στουρνάρας: Θεματοφύλακας της ιστορίας η ΤτΕ

Κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης “Τόποι αναφοράς – Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος“, ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, εξήρε τη σπουδαιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη,

στο πλαίσιο της 90ης επετείου από την ίδρυση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως: η τράπεζα «συλλέγει, από την έναρξη της λειτουργίας της, τεκμήρια και έργα τέχνης που εμπλουτίζουν τα αρχεία και τις συλλογές της, διαφυλάττοντας τα ίχνη κατ’ αρχήν της οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας αλλά και, αλληλένδετα, της κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασής της».

Την έκθεση διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, και για τη Συλλογή έργων τέχνης μας.

«Προβάλλοντας ως σημεία αναφοράς κύριες θεματικές που απασχόλησαν κατά καιρούς και στο διηνεκές τους Έλληνες καλλιτέχνες – την αρχαιότητα, τον καθημερινό κόσμο, το τοπίο – η έκθεση αναδεικνύει, εντέλει, και την ίδια τη Συλλογή ως έναν τόπο αναφοράς ιδεών που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, όχι μόνον σε σχέση με την εποχή της εμφάνισής τους αλλά και με διαχρονική ισχύ», υπογράμμισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Ακόμα, υποστήριξε πως η επιλογή της Τράπεζας να δημιουργήσει μία συλλογή με έργα τέχνης ελλήνων καλλιτεχνών μαρτυρεί το ενδιαφέρον, την πίστη και τη δέσμευσή της στην προστασία και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Επίσης, μαρτυρά τον στόχο της να συμβάλλει στη διαφύλαξη και την προώθηση της εγχώριας εικαστικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα