Από το 2019 μισθωτοί και μη θα πρέπει να συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης επιπλέον (75, αντί για 50 που ισχύει για φέτος), ώστε να έχουν καλύψεις Υγείας, ενώ -εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά ετησίως τα 12.000 ευρώ- υγειονομική περίθαλψη θα δικ

Από το 2019 μισθωτοί και μη θα πρέπει να συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης επιπλέον (75, αντί για 50 που ισχύει για φέτος), ώστε να έχουν καλύψεις Υγείας, ενώ -εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά ετησίως τα 12.000 ευρώ- υγειονομική περίθαλψη θα δικ15.03.2018Άρθρα

Από το 2019 μισθωτοί και μη θα πρέπει να συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης επιπλέον (75, αντί για 50 που ισχύει για φέτος), ώστε να έχουν...

...καλύψεις Υγείας, ενώ -εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά ετησίως τα

12.000 ευρώ- υγειονομική περίθαλψη θα δικαιούνται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (για παράδειγμα, οι μακροχρόνια άνεργοι).
Οι προϋποθέσεις ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και κάλυψης των άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένων σε επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης προσδιορίζονται με νεότερη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή. Ετσι ενοποιούνται οι όροι ασφάλισης και κάλυψης Υγείας του ΕΦΚΑ, πρώτη φορά μετά την ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων στον νέο υπερ-φορέα.

Τα νέα δεδομένα αφορούν τους άμεσα ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους (ΙΚΑ, Δημοσίου, Τομέα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και τα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία, από την 1η Μαρτίου 2018 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται εφόσον ο ασφαλισμένος μισθωτός έχει 50 ημέρες ασφάλισης. Αν πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία (γενικότερα μη μισθωτό) απαιτούνται δύο μήνες ασφάλισης, εάν έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Από την 1η Μαρτίου 2019 και μετά για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας θα απαιτούνται 75 ημέρες για μισθωτό ή τρεις μήνες ασφάλισης για μη μισθωτό.

Με τις προϋποθέσεις αυτές θα καλύπτονται εφεξής για παροχές υγειονομικής περίθαλψης και οι έμμεσα ασφαλισμένοι, όπως τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας, στα οποία προστίθενται: α) ανάδοχα άγαμα τέκνα, β) άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, γ) τέκνα με αναπηρία άνω του 67%, δ) ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι το 24ο έτος και ε) εκτός γάμου εγγόνια (εάν ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα).

Επισημαίνεται ότι ειδικά για τους μη μισθωτούς, αν υπάρχει οφειλή, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.

Ν. Χατζητσάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα