Οι πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League – «Χρυσάφι» μπαίνει στα ταμεία της Ένωσης (εικόνες – video)

Στην ΑΕΚ παραμένουν «μεθυσμένοι» από τη μεγάλη πρόκριση στους ομίλους του Champions League, μετά το 1-1 στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Βίντι στη ρεβάνς των play off της διοργάνωσης. Η Ένωση θα γνωρίσει το απόγευμα της Πέμπτης (30/8) τις αντιπάλους της στη φάση των ομίλων, στους οποίους επέστρεψε μετά από απουσία 12 χρόνων.

Η

πρωταθλήτρια Ελλάδας θα βάλει, μάλιστα, στα ταμεία της εγγυημένα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η σπουδαία επιτυχία σκιάστηκε από την αποβολή του Μάρκο Λιβάγια, μετά την λήξη του αγώνα, και στη διοίκηση υπάρχει δυσαρέσκεια, καθώς ο κροάτης άσος θα τιμωρηθεί.

Το ίδιο ισχύει και για τον Έλντερ Λόπες, που δέχτηκε κόκκινη κάρτα, κατά την διάρκεια του αγώνα, για χτύπημά του σε αντίπαλό. «Κανείς δεν το πίστευε, εμείς το πιστεύαμε», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ενώ ο Μαρίνος Ουζουνίδης στάθηκε στη σημασία της πρόκρισης, μέσα από πολλά προβλήματα που είχε η ομάδα του.

Πάμε να δούμε την… επόμενη ημέρα της πρόκρισης της ΑΕΚ, αλλά και το «τρίτο ημίχρονο» από το ΟΑΚΑ:

Όπως κάθε χρόνο, η κλήρωση των ομίλων εντάσσεται στο πλαίσιο της φαντασμαγορικής τελετής που πραγματοποιεί η UEFA στο Grimaldi Forum του Μόντε Κάρλο και θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Ισχύει ο γνωστός περιορισμός που δεν επιτρέπει σε ομάδες της ίδιας χώρας να συμπέσουν στον όμιλο. Η ΑΕΚ με βάση τη διεθνή βαθμολογία της (ranking) είναι η 32η και τελευταία ομάδα της κλήρωσης, κάτι φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι απουσίαζε από τα κύπελλα Ευρώπης την τριετία 2013-2016 ενώ πρακτικά το σύνολο της συγκομιδής της αφορά την πορεία της στους «32» του περσινού Europa League.

Τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν διαμορφωθεί ως εξής (απομένουν τρία ακόμα εισιτήρια από τους αγώνες των play off την Τετάρτη στις 29/8):

1ο γκρουπ
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Μπάγερν (Γερμανία)
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)
Γιουβέντους (Ιταλία)
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία)

2ο γκρουπ
Ντόρτμουντ (Γερμανία)
Πόρτο (Πορτογαλία)
Μάντσεστερ Γιουν. (Αγγλία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)
Μπενφίκα (Πορτογαλία)**
Νάπολι (Ιταλία)
Τότεναμ (Αγγλία)
Ρόμα (Ιταλία)

3ο γκρουπ
Λίβερπουλ (Αγγλία)
Αγιαξ (Ολλανδία)
Σάλκε (Γερμανία)
Λιόν (Γαλλία)
Μονακό (Γαλλία)
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)**
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
Αϊντχόφεν (Ολλανδία)**

4ο γκρουπ
Βαλένθια (Ισπανία)
Πλζεν (Τσεχία)
Μπριζ (Βέλγιο)
Γαλατασαράι (Τουρκία)
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)
Ιντερ (Ιταλία)
Χόφενχαϊμ (Γερμανία)
ΑΕΚ

-Εάν ο ΠΑΟΚ αποκλείσει την Μπενφίκα, το μόνο που αλλάζει για την ΑΕΚ είναι ότι στις υποψήφιες αντιπάλους της προστίθεται η Βαλένθια, ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα τοποθετηθεί στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας.
-Με** είναι οι ομάδες που έχουν υψηλότερο ranking στα play off που ολοκληρώνονται την Τετάρτη (29/8)…

Τα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία της ΑΕΚ

Όπως είπαμε, η ΑΕΚ με την πρόκρισή της θα βάλει στα ταμεία της εγγυημένα περίπου 20 εκατ. ευρώ, ακόμα και αν δεν πάρει ούτε έναν βαθμό στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα θα εισπράξει 15.250.000 ευρώ, μόνο με την παρουσία της στους ομίλους, ενώ με βάση τη βαθμολογία της στο ranking της UEFA θα λάβει ακόμη 1.108.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στο ποσό του ελληνικού market pool, θα ξεκαθαρίσει μετά και το αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ – Μπενφίκα (θα πάρει το 55% του ποσού σε περίπτωση πρόκρισης του «Δικέφαλου του Βορρά», δηλαδή 4 με 5 εκατ.). Σε περίπτωση που η ΑΕΚ καταφέρει να πάρει και θετικά αποτελέσματα στους ομίλους του Champions League, τότε το ποσό που θα μπει στα ταμεία της θα αυξηθεί. Να θυμίσουμε ότι η νίκη από την UEFA… πριμοδοτείται με 2.700.000, ενώ η ισοπαλία συνοδεύεται με 900.000 ευρώ. Εάν η Ένωση περάσει στους «16» θα εισπράξει ακόμη 9,5 εκατ. ευρώ.

Μελισσανίδης: «Κανείς δεν το πίστευε, εμείς το πιστεύαμε»

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε λόγο για ανταμοιβή των προσπαθειών πέντε ετών, υπογραμμίζοντας: «Μας βγήκε η ψυχή στο τέλος». Το αφεντικό της Ένωσης μίλησε στην κάμερα της Cosmote TV κατά την αποχώρησή του από το ΟΑΚΑ και τόνισε: «Η ΑΕΚ συμμετέχει ξανά στη μεγαλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης. Μας βγήκε η ψυχή στο τελευταίο τέταρτο, είχαμε και λίγη τύχη, αλλά πήραμε την πρόκριση εκεί που παίζουν οι κορυφαίες ομάδες. Συνεχίζουμε, προχωράμε, σεμνά και ταπεινά. Μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας τα καταφέραμε να φέρουμε την ΑΕΚ ξανά στο Champions League. Ανταμειφθήκαμε για την προσπάθειά μας με τη διάκριση και τη συμμετοχή μας στους ομίλους του Champions League. Κανείς δεν το πίστευε στην αρχή, αλλά εμείς το πιστεύαμε»

Ερωτηθείς για μετεγγραφική ενίσχυση των «κιτρινόμαυρων», ο κ. Μελισσανίδης, είπε: «Αφήστε τα εξτρέμ κι αυτά».

Όσο για το αν η ΑΕΚ βρίσκεται άξια στους ομίλους του Champions League, ανέφερε: «Εννοείται. Δεν χρειάζεται καν αυτή η ερώτηση. Είμαστε πρωταθλητές, πήραμε ένα Κύπελλο. Τι άλλο να κάνουμε; Είναι μια ομαδική προσπάθεια όλων και όχι ατομική δική μου από όταν ανέλαβα. Είμαι χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια».

Ουζουνίδης: «Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα αυτό που πετύχαμε»

Απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League εμφανίστηκε ο προπονητής της Ένωσης, Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο έλληνας τεχνικός επίσης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον τρόπο που αποβλήθηκαν οι Λόπες και Λιβάγια.
Μετά τον αγώνα ο Ουζουνίδης τόνισε: «Φάνηκε το άγχος γιατί ασχολούμασταν πριν από το παιχνίδι με τους ομίλους, με τα χρήματα που θα πάρει η ομάδα και όλα αυτά. Θεωρώ ότι έχουμε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, όμως κάποιες φορές οι λεπτομέρειες μπορούν να αλλάξουν όλο τον αγώνα. Όσες φορές γυρίσαμε τη μπάλα, δεν είχαμε πρόβλημα. Εσκεμμένα δεν έχω μιλήσει καθόλου για προβλήματα, αλλά τώρα αν δείτε τι αντιμετωπίσαμε και τι πετύχαμε θα συμφωνήσετε ότι τα παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια.

Η πρόκριση ήλθε μέσα από ένα πολύ μέτριο έως κακό παιχνίδι και το λέω επειδή ξέρω ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ καλύτερα. Δεν είναι και μικρό κατόρθωμα να γίνουμε μία από τις μόλις έξι ομάδες που προκρίθηκαν από αυτή τη διαδικασία. Θα ήθελα ο κόσμος να ευχαριστηθεί την πρόκριση και να απολαύσει τα παιχνίδια που έρχονται. Με προβληματίζει αυτό που έγινε με Λιβάγια και Λόπες. Δεν συγχωρούνται λάθη σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το άγχος δεν είναι δικαιολογία και πρέπει να το συζητήσουμε και να το λύσουμε».

Νίκολιτς: «Υπερήφανος και λυπημένος»

Αμέσως μετά τον αγώνα με την ΑΕΚ, ο προπονητής της Βίντι, Μάρκο Νίκολιτς δεν μπορούσε να κρύψει την πικρία του για τον αποκλεισμό της ομάδας του (συνεχίζει στους ομίλους του Europa League), ενώ εξύμνησε τον Βασίλη Μπάρκα.
Αναλυτικά υπογράμμισε: «Έχω δύο αισθήματα: της υπερηφάνειας και της λύπης. Είμαι υπερήφανος γιατί οι παίκτες μου έδειξαν ότι είναι πολεμιστές. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες καθώς ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ ήταν φανταστικός. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου και στην ΑΕΚ που προκρίθηκε. Πάνω κάτω οι δύο ομάδες ήταν ισάξιες και η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ήταν εκπληκτική η ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως εκπροσωπήσαμε την ομάδα και το ουγγρικό ποδόσφαιρο με τον καλύτερο τρόπο και με έναν τρόπο που κανείς δεν φανταζόταν.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα δυσκολέψουμε την ΑΕΚ μέχρι το τελευταίο λεπτό. Τώρα επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο πρωτάθλημα και στο Europa League καθώς το ευρωπαϊκό μας ταξίδι συνεχίζεται. Αν κοιτάξει κανείς και στους δύο αγώνες, βάλαμε δύο γκολ αλλά χάσαμε πάρα πολλά. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έκανε αποκρούσεις που καθόρισαν την πρόκριση. Εμείς είχαμε πειθαρχία, μαχητικό πνεύμα, δεν παραδοθήκαμε. Νομίζω πως και οι φίλοι μας νιώθουν το ίδιο. Είναι υπερήφανοι, αλλά δεν μπορούν να το χαρούν».

Αποβλήθηκε μετά τη λήξη ο Λιβάγια, «κόκκινη» και ο Λόπες, δυσαρέσκεια στη διοίκηση
Όπως είπαμε, ο θρίαμβος της ΑΕΚ επισκιάστηκε με το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή. Πάνω στους πανηγυρισμούς υπήρξε ένταση μεταξύ των παικτών, ο Λιβάγια χτύπησε αντίπαλο (σ.σ. Λάζοβιτς) και είδε την κόκκινη κάρτα του πολωνού Μαρτσίνιακ. Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος σοβαρής τιμωρίας για τον κροάτη επιθετικού, που ήταν και απόψε εκ των κορυφαίων της ΑΕΚ, όμως είναι βέβαιο ότι θα στερήσει από την ομάδα την πολύτιμη παρουσία του για τους πρώτους αγώνες της φάσης των ομίλων. Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν επίσης οι Λάζοβιτς και Χουλτ.

Σύμφωνα με όσα βγαίνουν από την πλευρά της ΑΕΚ, υπάρχει έντονος εκνευρισμός στη διοίκηση της ομάδας για τις αποβολές των Λόπες και Λιβάγια. Ο πορτογάλος μπακ άφησε την Ένωση να παίξει με δέκα παίκτες στο τελευταίο δεκάλεπτο, γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο την πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Champions League. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα επιβληθεί βαρύ χρηματικό πρόστιμο στους δυο ποδοσφαιριστές…

Οι εξηγήσεις του κροάτη άσου

Ο Μάρκο Λιβάγια ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους μετά το τέλος του αγώνα της ΑΕΚ με τη Βίντι και έδωσε εξηγήσεις για το περιστατικό που έφερε την αποβολή του.
«Αυτό που έγινε είναι ότι μπήκαμε να πανηγυρίσουμε και είδαμε έναν παίκτη της Βίντι να έχει πιάσει από τον λαιμό τον Χουλτ. Τον ρώτησα ‘’τι κάνει’’ και στη συνέχεια ακολούθησε μια σύρραξη και έγινε το περιστατικό», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ο πρώτος στόχος της σεζόν επετεύχθη. Είμαστε ικανοποιημένοι αλλά μπροστά μας έχουμε τον Αστέρα και πρέπει να είμαστε και έτοιμοι για τα μεγάλα και δύσκολα ματς που έχουμε μπροστά μας».

Ανεβαίνει η Ελλάδα στην ειδική βαθμολογία

Νέους βαθμούς μπήκαν στο σακούλι της Ελλάδας στην ειδική της βαθμολογία στο raking των χωρών την τελευταία πενταετία. Το 1-1 της ΑΕΚ με τη Βίντι έδωσε στην χώρα μας 0.100 βαθμούς, ενώ το έξτρα μπόνους 0.800 βαθμών για την πρόκριση της Ένωσης στους ομίλους του Champions League ανέβασε τη χώρα μας στους 25.500.

Η Ελλάδα εδραιώθηκε στη 14η θέση, ενώ άφησε 0.600 βαθμούς πίσω της την Ελβετία, παρά το γεγονός πως η Γιουνγκ Μπόις προκρίθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Παράλληλα, πλησίασε τη 13η Δανία στους 0.400 βαθμούς. Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι να μην πέσει κάτω από τη 16η θέση, διότι τότε θα μειωθούν στα τέσσερα τα ευρωπαϊκά εισιτήρια από τη σεζόν 2020-21.

«Γιορτή» στα αποδυτήρια

Οι παίκτες της ΑΕΚ το… γιόρτασαν εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά έστησαν «πάρτι» και στα αποδυτήρια με ύμνο του Champions League.
Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πανηγυρική πρόκριση η Γιουνγκ Μπόις

Το βράδυ της Τρίτης (29/8) πανηγυρική πρόκριση στους ομίλους του Champions League πήρε επί κροατικού εδάφους η Γιουνγκ Μπόις επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Οι Κροάτες που είχαν αποσπάσει 1-1 στην Ελβετία, προηγήθηκαν με τον Χαϊροβιτς στο ξεκίνημα του ματς, αλλά στο δεύτερο μέρος μέσα σε τρία λεπτά (64΄-66΄) ο Γκιγιόμ Οραό πέτυχε δύο γκολ και με τελικό 2-1 έστειλε τους φιλοξενούμενους στην κλήρωση της Πέμπτης (30/08) στο Μονακό.
Μετά το 3-1 στο Αμστερνταμ, ο Άγιαξ έπαιξε όσο ακριβώς χρειαζόταν στη ρεβάνς με τη Ντιναμό Κιέβου και με το 0-0 που απέσπασε στην Ουκρανία προκρίθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της «γηραιάς ηπείρου».

Keywords
champions league, ΑΕΚ, league, video, league, europa league, οακα, play, ελλαδα, uefa, forum, europa, εισιτήρια, σεν, ΠΑΟΚ, market, pool, cosmote, συμμετοχή, γκολ, αμστερνταμ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, αξια, Καλή Χρονιά, γαλλια, Τελετή Λήξης, 600 δις, τελος του κοσμου, εξτρα, ξανα, αποτελεσματα, βγαινουν, κληρωση, βιντεο, δανια, κοντρα, οακα, ουκρανια, παιχνιδια, πλαισιο, τυχη, uefa, αγχος, αγωνες, αμστερνταμ, ατμοσφαιρα, βαθμολογια, βραδυ, βρισκεται, γκολ, γεγονος, δευτερο, δειτε, διοικηση, δικη, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκνευρισμος, ελβετια, εξι, επιτυχια, ερχονται, εσκεμμενα, ετων, ιδιο, ισχυει, κυπελλο, λαθη, λεπτομερειες, ληξη, λογο, μικρο, μονακο, νικη, ξεκινημα, ομαδα, παιδια, ποδοσφαιρο, πειθαρχια, προβληματα, ψυχη, σεζον, σεν, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, συγχαρητηρια, συμμετοχή, τρια, αφεντικο, δημητρης, ειπαμε, ενωση, europa, φιλοι, forum, χωρα, μπροστα, market, ομαδες, ουζουνιδης, παιχνιδι, play, pool, ταξιδι, θετικα
Τυχαία Θέματα