Νέα μελέτη για τον κορονοϊό: Πώς σχετίζεται η βιταμίνη D με τον Covid-19

Μια νέα μελέτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας για τον κορονοϊό, που μπορεί να είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, αλλά δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βίταμίνης D στον οργανισμό τον κάνουν ακόμα πιο ανοχύρωτο στον Covid-19.

Συγκεκριμένα, η έρευνα συνέκρινε τον μέσο όρο επιπέδων Βιταμίνης D σε 20 ευρωπαϊκές χώρες με τα κρούσματα κορονοϊού και την θνησιμότητα από αυτά.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχει μια πειστική συσχέτιση σε χώρες όπου υπήρχαν

χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D και είχαν την μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον κορονοϊό. Η μελέτη η οποία είναι σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο δεν μπορεί πάντως να πει με βεβαιότητα ότι η Βιταμίνη D είναι η ατία της μεγάλης θνησιμότητας.

People with low levels of Vitamin D may be more likely to catch coronavirus and die from COVID-19 infection, study suggests
via https://t.co/DB3bTsYQBB https://t.co/uq1ePSQ3f6

— UK Around Interesting Stuff (@UkAround) May 1, 2020


Οι επιστήμονες από το Ίδρυμα «Queen Elizabeth» και από το Πανεπιστήμιο «East Anglia» γράφουν στην μελέτη τους: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συστήσουμε την χορήγηση συμπληρωμάτων Βιταμίνης D ως προστασία από τον SARS-CoV2».

Διαβάστε εδώ τη σχετική έρευνα.

Πώς λειτουργεί η Βιταμίνη D με βάση τις έρευνες – Ποιες τροφές την εμπεριέχουν

Με βάση μελέτες που έχουν γίνει, η βιταμίνη D υπάρχει με φυσικό τρόπο σε μικρές ποσότητες σε μερικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σκουμπρί, σαρδέλες και τόνος). Για να γίνει η βιταμίνη D περισσότερο διαθέσιμη, προστίθεται τεχνητά σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς και δημητριακά.

COVID-ALERT: People with low vitamin D levels more likely to die from
coronavirus, study finds – Global Pandemic News | #Coronavirus #COVID19 – https://t.co/NBkDUHLAw3 pic.twitter.com/fz88o3k4PK

— GlobalPandemic.NET (@GlobalPandemics) May 1, 2020


Η περισσότερη βιταμίνη D (το 80-90% που χρειάζεται το σώμα) παράγεται, ωστόσο, στον οργανισμό μέσω της απευθείας έκθεσης στο ηλιακό φως. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να παραχθεί στο εργαστήριο ως φάρμακο/συμπλήρωμα διατροφής.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.

MUSC: Could Vitamin D and COVID-19 be linked? https://t.co/U6bLjMVvcw #vitaminD #sunshine #COVID-19 pic.twitter.com/hKabwl9R0c

— Vitamin D Society (@VitDSoc) May 1, 2020


Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/4 του χρόνου στον οποίο μπορεί να πάθετε ήπιο ηλιακό έγκαυμα) είναι αρκετή για να παράγει όση βιταμίνη D σας είναι απαραίτητη. Ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ.

Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μπορεί να αποκατασταθούν από το φως του ήλιου. Μόλις 6 ημέρες περιστασιακής έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό ισούται με έως και 49 ημέρες χωρίς έκθεση στον ήλιο. Το σωματικό λίπος δρα σαν ένα είδος μπαταρίας αποθήκευσης για τη βιταμίνη D. Κατά τις περιόδους έκθεσης στο ηλιακό φως, η βιταμίνη D αποθηκεύεται στο λίπος και στη συνέχεια απελευθερώνεται, όταν το φως του ήλιου υποχωρεί.

There are a lot of normal reasons to get good vitamin D levels. There are some interesting coronavirus correlations that may make it even more important. https://t.co/xmjRzIPNYV

— Elizabeth Brown (@PhonicsMom) May 1, 2020

Look at the empty sand at Huntington Beach! If you opened the beaches, these people would actually have plenty of room to "social distance" on the beach with the added bonus of getting vitamin D which is critical in the fight against #CoronaVirus! #HuntingtonBeachCA pic.twitter.com/zuqAT9WE9P

— J Dub (@FelixWankel125) May 1, 2020

Πηγές: researchsquare.com, iatropedia.gr

Πηγή: Νέα μελέτη για τον κορονοϊό: Πώς σχετίζεται η βιταμίνη D με τον Covid-19 - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα