Φονικές πυρκαγιές σε Λίβανο και Συρία – Έστειλαν βοήθεια Ελλάδα και Κύπρος (video)

Kύμα φονικών πυρκαγιών σαρώνει από τη Δευτέρα (14/10), περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας έχοντας προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων. Οι Αρχές ζήτησαν βοήθεια από τις γειτονικές χώρες, συνδράμει και η Ελλάδα με αεροπλάνα.

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι ανακοίνωσε την Τρίτη (15/10) ότι επικοινώνησε με αξιωματούχους αρκετών χωρών για την αποστολή ελικοπτέρων και αεροσκαφών. «Επικοινωνήσαμε με τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες θα στείλουν βοήθεια εντός των προσεχών ωρών», διευκρίνισε.

lang="en">Firefighters are trying to extinguish wildfires raging in mountainous areas of Lebanon. pic.twitter.com/MRnYWGQQ0s

— DW News (@dwnews) October 15, 2019


Σε επίσκεψη στην Κύπρο όπου συνάντησε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός Άμυνας του Λιβάνου Ελίας Μπου Σάαμπ δήλωσε ότι ζήτησε βοήθεια από τη Λευκωσία. «Η ανταπόκριση ήταν γρήγορη και κυπριακά αεροσκάφη βρίσκονται στον Λίβανο από χθες», είπε ο Μπου Σάαμπ προσθέτοντας ότι και αεροσκάφη από την Ελλάδα αναμένονται στον Λίβανο μέσα στις επόμενες ώρες.

Συνολικά 103 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου από τη Δευτέρα (14/10), σύμφωνα με το λιβανικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων («ANI») που επικαλείται τον διευθυντή της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω «δεκάδων» κρουσμάτων «ασφυξίας» στις πληγείσες κατοικημένες περιοχές, μετέδωσε το «ANI». Με περιορισμένα μέσα και χωρίς να διαθέτει επιχειρησιακά πυροσβεστικά αεροσκάφη, ο Λίβανος πλήττεται εδώ και χρόνια από εποχικές πυρκαγιές.

Στη γειτονική Συρία, μεγάλες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν επίσης, κυρίως στις δυτικές επαρχίες Ταρτούς και Λαττάκεια και στην κεντρική επαρχία Χομς. Στη Λαττάκεια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο «SANA».

It’s almost 4 AM here, around 34 °C (unusual for October), the country was just hit by massive fires, cabinet appears to be sleeping, and the people are……….. cheering(?) Lebanon. pic.twitter.com/l3KG5h9lnF

— Ali (@Ali_Kourani) October 15, 2019


Την επαρχία Ταρτούς σαρώνουν περίπου εκατό πυρκαγιές από χθες, διευκρίνισε το SANA. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Σαφουάν Αμπού Σαάντα, τον οποίο επικαλείται το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στην επαρχία Χομς δεν έχει καταγραφεί κανένα θύμα και οι ζημιές είναι μόνο «υλικές, συγκεκριμένα δέντρα σε κάποιες δασικές περιοχές και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης», είπε ο κυβερνήτης Ταλάλ Μπαραζί, τον οποίο επικαλείται το «SANA».

SHOCKING! Videos coming from Lebanon as a huge forest fire burns in Mount #Lebanon region.

A heat wave caused fire break outs in Lebanon and reportly #Syria too. #LebanonIsBurning pic.twitter.com/T7A2mZu8Nk

— Robert Carter (@Bob_cart124) October 15, 2019


Και ελληνικά αεροπλάνα

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ-cl415 αναχώρησαν στις 16.00 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Λίβανο, προκειμένου από το πρωί της Τρίτης (16/10) να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται από την προηγούμενη Κυριακή (13/10) κοντά στη Βηρυτό.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που Λιβάνου για βοήθεια σε εναέρια μέσα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU) και τα δύο ελληνικά αεροσκάφη αναχώρησαν με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η αποστολή βοήθειας γίνεται στο πλαίσιο του rescEU, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος αποστέλλουν επίσης βοήθεια στο Λίβανο η Ιταλία και η Κύπρος.

Devastating footages from the Chouf area in Mount Lebanon.
The fire is reportedly reaching residential buildings and some factories in the area.
Praying for both Syria and Lebanon.
The last thing we need is an environmental disasterpic.twitter.com/4NhDmJK7X3

— هادي نصرالله (@HadiNasrallah) October 15, 2019

People who were praying and tweeting about the #Amazon fires. Where are you from #Syria & #Lebanon fires now?Massive forest fires are increasingly spreading near residential areas in both Countries.Already reached some buildings and people are evacuating their homes. #لبنان_يحترق pic.twitter.com/7MT6pE2Rtd

— Rakan Mazloum (@Rakanmazloum) October 15, 2019

This has been going on since yesterday morning. Here are some devastating footages from #Syria and #Lebanon

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > altsantiri
Φονικές, Λίβανο, Συρία – Έστειλαν, Ελλάδα, Κύπρος,fonikes, livano, syria – esteilan, ellada, kypros