«Επικίνδυνες άλλες 7 παραλίες», προειδοποιεί ο Λέκκας – Επτά τραυματίες στο «Ναυάγιο» (video)

Ο κ. Λέκκας προειδοποίησε για επτά παραλίες με αρνητικές κλίσεις που κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι δύο από αυτές», τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και ΠροστασίαςΈως το τελευταίο φως της ημέρας οι έρευνες της ΕΜΑΚ και ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου για τυχόν αγνοούμενους

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και

Προστασίας (ΟΣΑΠ), Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την κατολίσθηση που σκόρπισε τον τρόμο και τον πανικό στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον επτά άτομα, το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προειδοποίησε πως υπάρχουν περισσότερα επίφοβα σημεία. Όπως εξήγησε, υφίστανται και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις. Μάλιστα, έκανε λόγο για τουλάχιστον άλλες επτά επικίνδυνες παραλίες στα Επτάνησα.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι δύο από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», ανέφερε ο καθηγητής κ. Λέκκας.



Το χρονικό της κατολίσθησης

Το πρωί της Πέμπτης τα γέλια διακόπηκαν βίαια στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου καθώς πελώριοι βράχοι αποκολλήθηκαν την ώρα που βρίσκονταν στο σημείο δεκάδες λουόμενοι.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να διενεργήσουν έρευνες στο σημείο, μετέβησαν 8 πυροσβέστες από την Τοπική Υπηρεσία και άλλα 10 άτομα από την 6η ΕΜΑΚ μαζί με διασωστικό σκύλο.

Στο νησί μεταφέρθηκαν επίσης με Super Puma και 9 άτομα, διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Όμως, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη που βρίσκονταν στην παραλία, χωρίς να αναφερθεί αγνοούμενος επιβάτης.

Οι έρευνες πάντως στην περιοχή συνεχίστηκαν έως τη δύση του ηλίου. Στη διάσημη παραλία βρέθηκε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Αθήνα, κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα και την επιχείρηση συντόνισε ο ταξίαρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπεύθυνος για τα Ιόνια Νησιά, κ. Κυριακόπουλος.

Εκπαιδευμένο σκυλί της ΕΜΑΚ ερεύνησε δύο φορές τα συντρίμμια των βράχων, δίχως να βρει κάτι, ενώ υπεύθυνοι της πυροσβεστικής με θερμικές κάμερες έστειλαν, στο εργαστήριό στη Αθήνα, υλικό για εξέταση.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό, μετά την κατολίσθηση, έχει εκκενωθεί η παραλία του «Ναυαγίου» και έχει απαγορευθεί, μέχρι νεοτέρας, από την Λιμενική Αρχή Ζακύνθου, η προσέγγιση των σκαφών στην παραλία.

Από τη πρώτη στιγμή τέθηκε σε ετοιμότητα το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Σε αυτό διακομίσθηκαν οι τραυματίες, εκ των οποίων μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο».

Σκηνές που κόβουν την ανάσα

Αποκαλυπτικά είναι τα βίντεο από τη στιγμή της κατολίσθησης των βράχων στην παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο, που έρχονται στη δημοσιότητα από ανθρώπους που βρίσκονταν είτε στην άμμο, είτε μέσα στα σκάφη που μεταφέρουν τον κόσμο στην παραλία.

Τα βίντεο είναι τραβηγμένα από κινητά τηλέφωνα και μαρτυρούν τον πανικό που επικράτησε στην παραλία την ώρα που ένας μεγάλος σωρός από βράχια, έπεφτε στο σημείο όπου βρίσκονταν λουόμενοι.

Στο δεύτερο βίντεο μάλιστα φαίνεται ξεκάθαρα πώς τρεις λουόμενοι γλίτωσαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, καθώς ο τεράστιος όγκος βράχων έπεφτε ακριβώς στο σημείο που βρίσκονταν.



Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Rock slide @ shipwreck beach. Thankfully no one is hurt. Destroyed 2 small ⛵ though. #rickslide #rockfall #shipwreckbeach #justhappened

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nathelie Meng (@nathelie0521) στις 13 Σεπ, 2018 στις 4:10 πμ PDT



Βίντεο: ΣΚΑΪ, Ionian TV, Facebook.com/@leonidas.malioufas, @Greekburger, Instagram.com/nathelie0521

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Eurokinissi, Imerazante.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα