Πόνος στη μέση και στα γόνατα; Δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται…!

Έχει πάντα ενδιαφέρον να ανακαλύπτουμε πως ένας πόνος σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα μας μπορεί να έχει σχέση με μια δυσκαμψία που έχουμε σε μια άσχετη, φαινομενικά, άρθρωση.

Για παράδειγμα, αν έχετε συχνά πόνους στη μέση, στους ώμους ή στα γόνατα, είναι πιθανό να έχετε δύσκαμπτα ισχία. Οι μύες που πρόσκεινται στα ισχία και στη λεκάνη είναι

ισχυροί και επηρεάζουν την κλίση της σπονδυλικής στήλης.

Ας τους γνωρίσουμε:

Οι δικέφαλοι του ποδιού

Μια ομάδα μυών στο πίσω μέρος του μηρού που εμποδίζουν την έκταση του ισχίου, όταν είναι δύσκαμπτοι, πράγμα που μεταφράζεται σε στρογγυλή αντί για ίσια πλάτη όταν κάνουμε μπροστινές κάμψεις.

Ισχιακοί καμπτήρες

Ο ψοϊτης και λαγόνιος ξεκινούν απ’ την μπροστινή πλευρά της οσφυϊκής περιοχής, κατευθύνονται προς τα κάτω, γύρω από την λεκάνη και προσφύονται στην εσωτερική μεριά του μηριαίου οστού. Όταν είναι δύσκαμπτοι, τραβάνε την κορυφή της λεκάνης μπροστά και έτσι, δημιουργούν λόρδωση στη σπονδυλική στήλη.

Περιστρέφοντες μύες του ισχίου

Κατά μήκος αλλά και πίσω απ’ τον γοφό ο μέγας γλουτιαίος (ενώνει το πίσω μέρος του ιερού οστού και της λεκάνης με την κορυφή του μηρού) στρέφει το μηριαίο οστό προς τα έξω. Όταν είναι δύσκαμπτος, σας αναγκάζει να στέκεστε με τα δάχτυλα των ποδιών να κοιτάνε προς τα έξω, να ρίχνετε βάρος στην εσωτερική πλευρά των γονάτων και να περιορίζετε την μέση σας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν ασχολείστε με ένα άθλημα που δίνει έμφαση στη μια μεριά του σώματος, όπως γκολφ ή τένις, καθώς δημιουργούνται ανισορροπίες και κατ’ επέκταση, τραυματισμοί. Οι μυικές ανισορροπίες και οι δύσκαμπτοι μύες συχνά ευθύνονται για πόνους στη μέση, σε ποδηλάτες και κολυμβητές, πόνους στους ώμους, σε παίκτες του τένις και του γκολφ, σε πόνους στα γόνατα για όσους τρέχουν.

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει και να ελευθερωθεί η περιοχή των ισχίων, μέσω ασκήσεων που περιλαμβάνουν ολόκληρο το εύρος της κίνησης των γοφών, όπως η EkaPadaRajakapotanasana. Πριν ξεκινήσετε, πάντως, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω ασκήσεις σαν ζέσταμα.

Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένα γόνατα και τα πέλματα στο πάτωμα. Τοποθετήστε τον δεξί αστράγαλο στο αριστερό γόνατο και κρατήστε το δεξί πέλμα με το αριστερό χέρι. Τοποθετήστε το δεξί σας χέρι πίσω απ’ το κεφάλι σας. Με εκπνοή φέρτε το κεφάλι και το δεξί πόδι το ένα προς το άλλο. Επαναλάβετε, με αργό ρυθμό, για 10 φορές και αλλάξτε πόδι.Καθίστε στο πάτωμα με ίσια πλάτη και τα πόδια τεντωμένα μπροστά. Βάλτε το δεξί αστράγαλο πάνω στον αριστερό μηρό και κρατήστε το δεξί πέλμα με το αριστερό χέρι και το δεξί γόνατο με το δεξί χέρι. Με εκπνοή, σηκώστε το δεξί πόδι αργά προς το κεφάλι, ενώ αφήνετε το κεφάλι να πλησιάσει το πόδι με στρογγυλή πλάτη. Καθώς θα κατεβάζετε το πόδι, εισπνεύστε και ισιώστε την πλάτη σας. Επαναλάβετε αρκετές φορές και μετά αλλάξτε πόδι.Ξαπλώστε ανάσκελα, με λυγισμένο το αριστερό πόδι και το πέλμα στο πάτωμα. Τοποθετήστε το δεξί αστράγαλο στο αριστερό γόνατο και τα δύο χέρια πίσω απ’ το κεφάλι. Με εκπνοή, φέρτε τα πόδια και το κεφάλι το ένα προς το άλλο. Επαναλάβετε αργά αρκετές φορές και αλλάξτε πόδι.

Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε με άσανας που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε την ευλυγισία των ισχίων σας έχοντας πάντα κατά νου να στρέφετε την προσοχή σας προς τα μέσα, προκειμένου να ακούσετε τα μηνύματα που σας δίνει το σώμα και η αναπνοή σας. Μόνο έτσι μπορείτε να καταλάβετε αν η μια πλευρά είναι πιο δύσκαμπτη απ’ την άλλη και να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική σας σοφία για να αφεθείτε μέσα στην άσανα.

(Για κάθε πληροφορία, ερώτηση ή διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Μαρία Χρυσοχεράκη στο [email protected])

Keywords
Τυχαία Θέματα