Γιορτάστε… αντιοξειδωτικά!

Χριστούγεννα! Η πιο όμορφη και γιορτινή περίοδος του χρόνου! Όλα γύρω στολισμένα και το τραπέζι μας πάντα γεμάτο με λαχταριστά γλυκά, πίτες και φαγητά. Έχετε σκεφτεί, όμως, ότι μπορείτε με μικρές πινελιές στη μαγειρική σας να δημιουργήσετε συνταγές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε τώρα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά;

Ορισμένα χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι πραγματικά γεμάτα με ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα σας κάνουν να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα, οδηγώντας σας σε μια ισορροπημένη διατροφή καθ’ όλη τη διάρκεια των

γιορτών.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από τις χριστουγεννιάτικες επιλογές για το γιορτινό γεύμα.

1. Λαχανοντολμάδες

Οι λαχανοντολμάδες ή γιαπράκια, όπως ονομάζονται σε αρκετές περιοχές, είναι παραδοσιακό πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, αλλά και στα Δωδεκάνησα, με τα λαχανόφυλλα να συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού. Προσθέστε στη γέμιση μαύρες σταφίδες, οι οποίες είναι πλούσιες σε ισχυρά αντιοξειδωτικά.

2. Χοιρινό με πράσο

Μαγειρέψτε πάντα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέστε μπόλικο σέλινο που, όπως το πράσο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Το σέλινο, μάλιστα, περιέχει φλαβονοειδή που ονομάζονται κουμαρίνες, οι οποίες δρουν αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

3. Γαλοπούλα γεμιστή

Δοκιμάστε να τη γεμίστε με καστανό ρύζι, που έχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πέρα από σταφίδες, μπορείτε να προσθέσετε και κράνμπερι, που προσδίδουν έξτρα αντιοξειδωτική δράση. Μήλο και καρύδια θα δώσουν ιδιαίτερη γεύση στη γέμισή σας, αλλά και θα ενισχύσουν το αντιοξειδωτικό φορτίο της μέσα από τις πολυφαινόλες που περιέχουν.

4. Μπακλαβάς & κανταΐφι

Αν μπείτε στον κόπο να φτιάξετε εσείς αυτά τα υπέροχα χριστουγεννιάτικα γλυκά, προσθέστε έξτρα καρύδι στη γέμισή τους. Τα καρύδια περιέχουν, μεταξύ άλλων, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σίδηρο, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε.

5. Wurtzwein, το αντιοξειδωτικό!

Ζεστάνετε κόκκινο κρασί μαζί με χυμό πορτοκαλιού και τις φλούδες του, ξύλα κανέλας, γαρίφαλο, κόκκους πιπεριού και μέλι. Η ρεσβερατρόλη, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες αντιοξειδωτικές ενώσεις στο κρασί. Το πορτοκάλι έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ το μαύρο πιπέρι διαθέτει βιταμίνη Α, βιταμίνη C και φλαβονοειδή.

Το μαύρο πιπέρι βοηθά επίσης στη διευκόλυνση της πέψης, καθώς ενεργοποιεί τα στομαχικά τοιχώματα, παράγοντας περισσότερο υδροχλωρικό οξύ, το κύριο συστατικό που προκαλεί την πέψη της τροφής. Η κανέλα, με τη σειρά της, καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Σε έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση 26 μπαχαρικών, η κανέλα στέφθηκε πρωταθλήτρια, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα superfoods, όπως το σκόρδο και η ρίγανη.

Το ζεστό κόκκινο κρασί, γνωστό και ως gluhwein ή mulled wine, έχει μια ιστορία που ξεκινά από τη ρωμαϊκή εποχή. Oνομαζόταν wurtzwein και ήταν το ποτό των πλουσίων, καθώς τότε τα μπαχαρικά ήταν άκρως εξωτικά και πανάκριβα. Επίσης, το χρησιμοποιούσαν και για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Σήμερα αποτελεί το παραδοσιακό ποτό του ευρωπαϊκού Βορρά, ιδίως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

6. Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Ωμό μπρόκολο, ρόδι, κινόα, λεμόνι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ντοματίνια, αγγουράκι και αβοκάντο. Εκτός από υπέροχη στη γεύση, η σαλάτα αυτή θα σας ενθουσιάσει με τα χρώματά της και θα ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό σας! Θα πάρετε βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και ω-3 λιπαρά οξέα από την κινόα. Καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη και κουερσετίνη από το μπρόκολο.

Υψηλές ποσότητες των αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), καλίου και μαγνησίου από το αβοκάντο. Το ρόδι, πάλι, είναι ένα φρούτο που αξίζει να προσθέτετε στις σαλάτες σας για έξτρα βιταμίνες και αντιοξείδωση, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες (K, C, E, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, B6), μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Σύμφωνα με μελέτες, το ρόδι περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ελλαγιταννίνες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανιδίνες, οι ανθοκυανίνες και οι οιστρογονικές φλαβονόλες και φλαβόνες, οι οποίες ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας.

Πηγή: real taste & style

Από την Αναστασία Δουλγέρη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc διατροφής αθλητών, πτυχιούχος Χαροκόπειου πανεπιστημίου

Keywords
Τυχαία Θέματα