Έρευνα: Παχύσαρκο το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030 – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην παιδική παχυσαρκία

13:23 16/9/2022 - Πηγή: InStyle

Περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα είναι παχύσαρκοι έως το 2030 σύμφωνα με όσα επισήμαναν επιστήμονες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης της συμπρωτεύουσας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 1/3 του πληθυσμού το 2030 θα έχουν το χαρακτηριστικό του παχύσαρκου, με κύριο αίτιο την παιδική παχυσαρκία, η οποία αποτελεί δυστυχώς παγκόσμιο φαινόμενο.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι

μόνο η διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, ο τρόπος ζωής, τα γονίδια. Ξεκινούν από την ενδομήτρια ζωή και την παχυσαρκία της μητέρας.

Για έκρηξη της παχυσαρκίας στις υπό ανάπτυξη χώρες έκανε λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας ΑΠΘ, Αθανάσιος Χριστοφορίδης. Επισήμανε ότι οι περισσότερες μελέτες κατατάσσουν την Ελλάδα μεταξύ των πρωταθλητών της παιδικής παχυσαρκίας (στις πρώτες τρεις χώρες παχυσαρκίας ή υπερβαρίας).

«Δυστυχώς αυξάνονται τα περιστατικά βαρέως πασχόντων (τύπου 2, 3) κάτι πολύ ανησυχητικό το οποίο συνδέεται και με την πανδημία του κορονοϊού (και τις νέες συνήθειες διατροφής, απομόνωσης κλπ). Πολλές φορές από έμβρυο μπορούμε να καταλάβουμε και να διερευνήσουμε ορμονικές διαταραχές (ύψος, βάρος κλπ). Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιστραφούν ακόμη και γονιδιακές διαταραχές. Δυστυχώς όμως το προσδόκιμο ζωής για τις επόμενες γενιές, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι μικρότερο. Ήδη το έχουμε βιώσει γιαγιάδες να θάβουν τα εγγόνια τους. Δεν θέλουμε να είμαστε σκληροί όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε» πρόσθεσε ο κ. Χριστοφορίδης.

Η ενδομήτρια ζωή “υπεύθυνη” για παχυσαρκία

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΑΠΘ Ελισάβετ Διαμαντή μίλησε για επιδημία παχυσαρκίας σημειώνοντας παράλληλα ότι η μεγάλη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας τα τελευταία 30 με 40 χρόνια δεν δικαιολογείται μόνο από τη διατροφή, την έλλειψη άσκησης τον τρόπο ζωής, τα γονίδια κλπ .

«Από την δεκαετία του ΄90, τότε που η ιατρική κοινότητα εστίασε στο πρόβλημα, διατυπώθηκε ότι ακόμη και πριν τη γέννηση παιδιών το ενδομήτριο περιβάλλον είναι αυτό που παρεμβαίνει και κάνει το μεταβολικό προγραμματισμό για κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, ύστερα από δύο- τρεις γενιές.

Από τις μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι υπέρβαρες ή οι παχύσαρκες μητέρες κάνουν πιο συχνά μεγάλα παιδιά, καισαρικές τομές, δεν θηλάζουν, ενώ ο θηλασμός είναι μέτρο πρόληψης κατά της παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων διότι εμπεριέχει την έννοια της αυτορρύθμισης.

Πολλές δε γυναίκες, σε ποσοστό μέχρι και 30% μετά τον τοκετό, δεν χάνουν τα κιλά της εγκυμοσύνης κι αυτό δημιουργεί προβλήματα, μεταξύ άλλων και στις επόμενες κυήσεις. Και ναι υπάρχει συσχέτιση της παχύσαρκης μητέρας με τα μελλοντικά παχύσαρκα παιδιά της, συνεπώς η πρόληψη κατά της παιδικής παχυσαρκίας ξεκινά από πριν τη γέννηση» επισήμανε η κ Διαμαντή.

Συμβουλές πρόληψης από τη πρώτη στιγμή της γέννησης

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας ΑΠΘ , Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου, τόνισε ότι η πρόληψη, η οικογένεια και ο παιδίατρος μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο από την πρώτη στιγμή της γέννησης ώστε να μειωθούν τα περιστατικά παχυσαρκίας.

Συμβούλεψε τις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, να δίνουν στερεές τροφές από τους έξι μήνες ζωής του παιδιού, αλεσμένα φρούτα και όχι χυμούς, γλυκά, να γίνεται μέτρηση λίπους στη διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού, φυσική δραστηριότητα, ένα γεύμα με την οικογένεια για να δίνει το παράδειγμα κλπ. Όσο για τη «βεβαιότητα» ότι το λίπος των παιδιών θα γίνει ύψος, ανέφερε ότι είναι μύθος.

«Μέχρι την ηλικία των 5 χρονών τα παιδιά έχουν πρότυπα τους γονείς, ύστερα τους δασκάλους και στην εφηβεία τους φίλους. Στα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να υπάρχουν τροφές με μεγάλη διατροφική αξία και όχι «σκουπίδια».

Kαι κατέληξε η κα. Γαλλή:

“Θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα υγιεινής διατροφής εντός εκπαιδευτικού συστήματος. Δεν προτείνω την απαγόρευση διότι αυτή δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον για άχρηστες και επιβαρυντικές τροφές (σνακ κλπ). Θεωρώ ότι η καλύτερη σήμανση των προϊόντων είναι σημαντική για να γνωρίζουμε και να επιλέγουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Ο δε καλός ύπνος με μεγάλη διάρκεια για τα παιδιά των προσχολικών ηλικιών, μέχρι 14 ώρες, είναι επιβεβλημένος για μια καλύτερη ανάπτυξη και μελλοντική ζωή, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες και έρευνες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα