Carla Zampatti: Έφυγε από τη ζωή η κορυφαία σχεδιάστρια μόδας της Αυστραλίας

13:46 5/4/2021 - Πηγή: InStyle

Από την Ιταλία, τα όνειρα της την οδήγησαν στη μακρινή Αυστραλία. Εκεί αναγνωρίστηκε ως η πιο εμβληματική σχεδιάστρια μόδας της χώρας. Η Carla Zampatti, έφυγε από τη ζωή στα 78 της χρόνια καθώς γλίστρησε από σκάλες στην Όπερα του Σίδνεϊ, την οποία επισκέφθηκε για την πρεμιέρα της παράστασης La Traviata.

Photo by Lisa Maree Williams/Getty Images

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτηση της, η κόρη της Bianca Spender, που δήλωσε, «ήταν η έμπνευση, ο μέντορας και η φίλη μου. Είμαι συντετριμμένη». Τόσο ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Scott

Morrison όσο και ο προκάτοχος του, Malcolm Turnbull είπαν ότι η προσφορά της Zampatti στην Αυστραλία είναι «ανεκτίμητη». «Ταλαντούχα, γενναιόδωρη και κορυφαία», την χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian.

Διακρίσεις

Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1950. Καμία τράπεζα δεν της πρόσφερε δάνειο και ζητώντας χρήματα από συγγενικό της πρόσωπο κατάφερε να κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Από το 1970 και μετά ήταν η κορυφαία σχεδιάστρια μόδας. Κέρδισε πολλές διακρίσεις και αγωνίστηκε για τις εθνικές μειονότητες και την πολυπολιτισμικότητα. Ίδρυσε την Carla Zampatti Pty Ltd. και δημιούργησε μια αλυσίδα από μπουτίκ σε όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

IG @carlazampatti

Η οικογένεια της δήλωσε ότι «τα ρούχα της θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου αυστραλιανού τρόπου ζωής». Έχει πολλές διακρίσεις στο βιογραφικό της, όπως τα βραβεία Fashion Designer of the Year από την αυστραλιανή βιομηχανία μόδας το 1990 και το Centenary Medal το 2001 για την προσφορά της στην κοινωνία της Αυστραλίας.

Η σωτηρία της

Έκανε δυο γάμους. Με τον Leo Schuman και τον δικηγόρο, πολιτικό και διπλωμάτη John Spender. Και αφήνει πίσω της τρία παιδιά (Alexander Schuman, Bianca Spender και Allegra Spender) και εννέα εγγόνια. Στο βιβλίο της «My Life, My Look» ισχυρίστηκε ότι ο Schuman ήταν επιθετικός και φοβόταν ότι θα προκληθεί ενδοοικογενειακή βία. «Με οδήγησε στα βάθη της απόγνωσης που ήταν το χαμηλότερο σημείο της ζωής μου. Αφού χωρίσαμε, ασχολήθηκα αποκλειστικά με τη δουλειά μου. Κατά κάποιο τρόπο αυτό ήταν η σωτηρία μου». 

Οι δημιουργίες της έχουν φορεθεί από τις πιο σημαντικές γυναίκες της Αυστραλίας, όπως μεταξύ άλλων η πρώην πρωθυπουργός Julia Gillard, η ηθοποιός Nicole Kidman και η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian. 

Η Carla Zampatti έκανε τις γυναίκες της Αυστραλίας να αισθάνονται αυτοπεποίθηση και πάντα κομψές μέσω του εξαιρετικού σχεδιασμού των ρούχων της και της κατανόησης της σύγχρονης γυναίκας. Μάλλον αυτά ήταν και τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίζει τόσο ως σχεδιάστρια αλλά και ως προσωπικότητα.

IG @carlazampatti

Keywords
Τυχαία Θέματα