Dr. Jane Goodall, ετών 87 και αθεράπευτα ερωτευμένη με τη δουλειά της

13:58 3/4/2021 - Πηγή: InStyle

Πρωτευοντολόγος, ανθρωπολόγος, ακτιβίστρια και Πρέσβειρα Ειρήνης του ΟΗΕ,  η βρετανίδα Jane Morris Goodall, σήμερα γίνεται 87 (γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1934) και δεν σταματά να μιλά για τη δουλειά και τα περιβαλλοντολογικά της ενδιαφέροντα.

Penelope Breese /Hulton Archive via Getty Images

Ξεκίνησε τη μελέτη της πάνω στους χιμπατζήδες το 1960 στην Αφρική, σε ηλικία 26 ετών, ανατρέποντας τα όσα πίστευε ο επιστημονικός κόσμος έως τότε. Έχει εργαστεί εκτεταμένα πάνω σε ζητήματα

που σχετίζονται με την προστασία της φύσης και των ζώων, και θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπατζήδες, αποδεικνύοντας πως τα συγκεκριμένα ζώα έχουν συναισθήματα και προσωπικότητες.

Με ονόματα

Αντί να αποδίδει αριθμούς στους χιμπατζήδες που παρατηρούσε, τους έδινε ονόματα. Όπως Ντέιβιντ ο Ψαρογένης, ένας χιμπατζής με γκρίζο πηγούνι, που ήταν ο πρώτος που έδειξε φιλική συμπεριφορά απέναντί της. Εκείνη την εποχή, η αρίθμηση των μελετούμενων ζώων ήταν μια πρακτική που εφαρμοζόταν από σχεδόν όλους τους επιστήμονες, και θεωρούνταν σημαντική για τη θωράκιση του επιστήμονα από την πιθανή ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών με το αντικείμενο της μελέτης.

Η αποστασιοποίηση της Jane Goodall από τους υπόλοιπους ερευνητές, την οδήγησε στο να αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους χιμπατζήδες γύρω της και να γίνει ο μόνος, έως σήμερα, άνθρωπος που έγινε αποδεκτός από την κοινωνία τους όταν αποτέλεσε μέλος μιας αγέλης για περίοδο 22 μηνών.

Photo by CBS via Getty Images)

Πάθος 

Όταν η Goodall ήταν παιδί, της χάρισε ο πατέρα της έναν πάνινο χιμπατζή που λεγόταν Τζούμπιλι. Το δώρο της άρεσε και, όπως έχει δηλώσει, ήταν η αιτία να γεννηθεί από νωρίς η αγάπη της για τα ζώα. Το 1957, το πάθος της αυτό την έφερε στη φάρμα ενός φίλου, στα υψίπεδα της Κένυας. Εκεί βρήκε δουλειά ως γραμματέας και με τη βοήθεια του Louis Leakey, γνωστού Κενυάτη αρχαιολόγου και παλαιοντολόγου, στις 14 Ιούλη 1960, η ίδια έφτασε στο Εθνικό Πάρκο Γκόμπε.

Η ερευνητική εργασία της στο Πάρκο είναι περισσότερο γνωστή επειδή έθεσε σε αμφισβήτηση δύο πεποιθήσεις της εποχής εκείνης: ότι μόνο οι άνθρωποι ήταν σε θέση να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, και ότι οι χιμπατζήδες ήταν φυτοφάγοι. Η Goodall δεν είχε πτυχίο πανεπιστημίου και έτσι το 1962 ο Leakey, την έστειλε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου σπούδασε και απέκτησε διδακτορικό προκειμένου να συνεχίσει και με τη…βούλα το σημαντικό επιστημονικό της έργο.

Διακρίσεις

Έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Jane Goodall που σήμερα ηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο, του κινήματος για την προστασία των χιμπατζήδων και του περιβάλλοντός τους και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots & Shoots, που σκοπό έχει να ενθαρρύνει παιδιά και νέους να βρουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Τον Απρίλιο του 2002 ονομάστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και Dame της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Photo by Amanda Edwards/WireImage via Getty Images

Έχει παντρευτεί δύο φορές. Το 1964 τον Ολλανδό ευγενή και φωτογράφο άγριας φύσης, Βαρόνο Hugo van Lawick με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο. Ο γάμος τους είχε διάρκεια δέκα χρόνια. Ακολούθησε ο Derek Bryceson, βουλευτής στο Κοινοβούλιο της Τανζανίας και διευθυντής των εθνικών πάρκων της χώρας. Τους χώρισε ο θάνατος του το 1980.

Είναι χορτοφάγος, έγραψε δεκάδες βιβλία τόσο για παιδιά όσο και για ενηλίκους και έχει συνεισφέρει στη δημιουργία αρκετών ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία προβάλλονται στο National Geographic. Όπως δήλωσε η ίδια στο παρελθόν, θα σταματήσει να ασχολείται με τους χιμπατζήδες όταν θα φύγει από τη ζωή. Πραγματικά ερωτευμένη με τη δουλειά της…

Keywords
Τυχαία Θέματα