Arlid Links: Το δίδυμο από τη Σουηδία δημιουργεί κοσμήματα από παράνομα όπλα

10:30 17/2/2022 - Πηγή: InStyle

Guns N’ Jewelries, λοιπόν. Τα κοσμήματά τους ήταν κάποτε… παράνομα όπλα, τα οποία κατασχέθηκαν, έλιωσαν και μετατράπηκαν σε κοσμήματα. Για τους Σουηδούς Håkan Orrling και Fredrik Ivansson, η αίσθηση ότι μπορούν να φτιάξουν κάτι όμορφο από κάτι με τόσο άσχημη ιστορία, δίνει το κίνητρο να σταθούν ενάντια στη βία των όπλων και να κατασκευάζουν δημιουργίες εξαιρετικές και ουσιαστικές. Ο σχεδιαστής του brand, Håkan Orrling μίλησε στο InStyle για το πώς φορώντας τα κομμάτια τους όχι μόνο κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο, αλλά εργαζόμαστε

για την εκπαίδευση, κάνουμε statement και εναντιωνόμαστε στη βία.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των Arlid Links;

Συνάντησα τον Fredrik Ivansson σε ένα στρατώνα, όπου καθίσαμε και περιμέναμε τους γιους μας που έπαιζαν ποδόσφαιρο. Eρωτευτήκαμε ο ένας τις ιδέες και τις αξίες του άλλου και αργότερα αρχίσαμε να συζητάμε πως θα μπορούσε να γίνει το Arild Links. Είμαι χρυσοχόος δεύτερης γενιάς. με το δικό μου κατάστημα και εργαστήριο στο Helsingborg της Σουηδίας, και ο Fredrik, με παρελθόν ως διευθυντής πωλήσεων και επιχειρηματίας. Σύντομα γίναμε και οι δύο ιδρυτές της μάρκας κοσμημάτων Arlid Links. Εγώ ως σχεδιαστής, ο Fredrik ως CEO.

Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μάρκα κοσμημάτων που δεν ήταν μόνο για να δείξει ότι είσαι πλούσιος, αλλά για το ότι νοιάζεσαι και κάνεις μια συνειδητή επιλογή, να κάνεις και τον κόσμο λίγο καλύτερο. Θέλουμε να αλλάξουμε την προοπτική από την αξία του κοσμήματος στην αξία του ανθρώπου.

Τα κοσμήματά σας ήταν προηγουμένως παράνομα όπλα, σωστά;

Κατασκευάζουμε εκλεκτά κοσμήματα από κατεστραμμένα όπλα, σε συνδυασμό με άλλα πολύτιμα μέταλλα – χρυσό, διαμάντια και ασήμι.

Πώς νιώθετε για τη βία των όπλων; Ζείτε στη Σουηδία μια χώρα που δεν είναι φιλική προς αυτά, όπως οι ΗΠΑ για παράδειγμα.

Πιστεύουμε ότι η βία των όπλων στον κόσμο είναι τρομερή. Εδώ, στη Σουηδία, δυστυχώς, η βία με πυροβολισμούς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό λοιπόν που κάνουμε είναι πραγματικά σωστό και επίκαιρο, τόσο εδώ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Στις ΗΠΑ, το πρόβλημα είναι γιγαντιαίο, γεγονός που την καθιστά την επόμενη αγορά μας.

Έχετε επίσης συνεργασίες με οργανισμούς που κάνουν εκστρατείες κατά των όπλων και πείτε μας για το Non-Violence project που έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον ειρηνικό τρόπο επίλυσης συγκρούσεων.

Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που έχουμε μια αποκλειστική συνεργασία με το Non-Violence project. Μαζί, θα συμβάλουμε στη μείωση της βίας και μέσω της ευαισθητοποίησης μας, θα αυξήσουμε την κατανόηση σχετικά με την επίλυση συγκρούσεων.

Τι είναι ακριβώς το Humanium Metal που χρησιμοποιείτε για τις δημιουργίες σας;

Η ιδέα για το Humanium Metal δημιουργήθηκε από έναν οργανισμό βοήθειας στη Σουηδία που ονομάζεται Individuell Människohjälp. Το Humanium Metal είναι ένα statement πέρα από ένα πολύτιμο μέταλλο. Δημιουργήθηκε από κατεστραμμένα παράνομα πυροβόλα όπλα που βγήκαν από τους δρόμους και “΄έλιωσαν” για έναν νέο σκοπό. Από μας επιστρέφει στις κοινωνίες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και βοηθά τα τοπικά προγράμματα πρόληψης της βίας.

Η γυναίκα που φοράει τέτοια κοσμήματα κάνει λοιπόν ένα statement;

Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες κάθε ηλικίας φορούν τα προϊόντα μας. Άτομα που θέλουν να κάνουν μια συνειδητή επιλογή για το τι μήνυμα μεταφέρουν.

Μπορεί όντως ένα κόσμημα να κάνει τη διαφορά για έναν καλύτερο κόσμο;

Ναι απολύτως. Συμμετείχαμε στην απαλλαγή από πάνω από 12.000 παράνομων όπλων μέσα σε μόλις 3 χρόνια που συνεργαζόμαστε με την Individuell Människohjälp. Αυτό συνέβαλε στην κατάρτιση εκατοντάδων νέων ανθρώπων στη διαχείριση συγκρούσεων από το Non-Violence project.

Ποιο είναι το κόσμημά σας με τις περισσότερες πωλήσεις;

Το Changes bracelet. Έχει τις ρίζες του στο πνεύμα των υλικών ως πράξη συνείδησης και επίδειξης υποστήριξης. Τα βραχιόλια γίνονται από κατεστραμμένα παράνομα πυροβόλα όπλα, διαμορφωμένα σε όμορφα κοσμήματα ενώ ενσωματώνονται με ιστορία και σκοπό. Κατασκευάζονται στη Σουηδία και κάθε κομμάτι που πωλείται δημιουργεί έσοδα για την εκπαίδευση των νέων του The Non-Violence Project Foundation.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το πιο κοντινό είναι τα γούρια (Charms) για το βραχιόλι Changes από μέταλλο Humanium. Θέλουμε να δώσουμε στα άτομα που τα φορούν την ευκαιρία να αλλάξουν τη δική τους ιστορία γύρω από τον καρπό τους.

H συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στο InStyle Φεβρουαρίου / Νίκη Κεφαλά

Keywords
Τυχαία Θέματα